ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις για το νέο φορολογικό σύστημα

προτάσεις-για-το-νέο-φορολογικό-σύστ-106991

Από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις του ΟΕΕ για το νέο φορολογικό σύστημα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΟΕΕ σημειώνονται τα ακόλουθα:

«Από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄80 οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ προχώρησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις των φορολογικών συστημάτων. Στη χώρα μας ο κορμός του φορολογικού συστήματος ισχύει από το 1955. οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν, κάτω από το βάρος έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων, επέτειναν την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και την αύξηση της φοροδιαφυγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων φόρων και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Η ανάγκη για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος πηγάζει από το γεγονός ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα έχει γίνει πολύπλοκο, είναι άδικο και δημοσιονομικά αναποτελεσματικό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης πρέπει να είναι:
1. Σταθερό.

Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σταθερό, να σταματήσει η μέχρι σήμερα αντίληψη της αλλαγής του 2-3 φορές το χρόνο, και να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

2. Απλό.

Το φορολογικό σύστημα, πρέπει να διακρίνεται για την διοικητική του απλότητα, έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητό, να μην ερμηνεύεται και έτσι και αλλιώς.

3. Αποτελεσματικό.

Τα φορολογικό σύστημα πρέπει να προωθεί την αποτελεσματική διανομή των οικονομικών πόρων της οικονομίας. Στο νέο πεδίο χρειάζεται να προβλεφθούν κίνητρα για την τόνωση της απασχόλησης, των επενδύσεων και της πράσινης ανάπτυξης.

4. Κοινωνικό δίκαιο.

Το φορολογικό σύστημα πρέπει να διακρίνεται για το δίκαιο χαρακτήρα του στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: Η φορολογική κλίμακα πρέπει να είναι ίδια για όλα τα φυσικά πρόσωπα, (μισθωτούς, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.τ.λ.), ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματος τους και το είδος της εργασίας τους. Η ενοποίηση όλων των εισοδημάτων στην ίδια κλίμακα επιβάλλεται προκειμένου οι φορολογούμενοι να φορολογούνται βάση της πραγματικής τους φοροδοτικής ικανότητας. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

Βασικός στόχος του φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι και η διασφάλιση ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει φόρους για εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και να υπάρχει οικογενειακό αφορολόγητο όριο για τις περιπτώσεις που δεν εργάζεται η σύζυγος. (ατομικό όριο φτώχειας 7178,00€, όριο τετραμελούς οικογένειας 15073,00€)

Τα τεκμήρια δαπανών και διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν ως κριτήρια αποδείξεως αδήλωτου εισοδήματος και μάλιστα εκείνων που διάγουν πολυτελή και πολυδάπανο βίο. Να εξαιρεθεί από τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος η πρώτη κατοικία.

Οι εκπτώσεις από το εισόδημα που πρέπει να διατηρηθούν:
1. Αφορολόγητο τέκνων, ειδικά δε για οικογένειες με τρία κι περισσότερα παιδιά οι μειώσεις πρέπει να αυξηθούν,
2. Ιατρικές δαπάνες,
3. Τόκοι δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας,
4. Ενοίκια για παιδιά που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές,

5. Για τους επαγγελματίες για ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν να καταχωρούνται και να αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.

Φορολογία Νομικών Προσώπων:
1. Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
Ο συντελεστής φορολόγησης των Α.Ε. και Ε.Π.Ε., θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο φόρος να υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί των αδιανέμητων κερδών, με την υποχρέωση μέσα σε πέντε έτη από την λήξη της διαχειριστικής περιόδου να γίνονται επένδυση, διαφορετικά να φορολογούνται με υψηλό συντελεστή. Για τα κέρδη που διανέμουν ο φόρος να υπολογίζεται με συντελεστή 15% και να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.

2. Ο.Ε. και Ε.Ε.

Ο φόρος των κερδών των Ο.Ε. και Ε.Ε. να υπολογίζεται με συντελεστή 25%, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου