ΤΟΠΙΚΑ

«Καταστροφικά τα νέα μέτρα για την κοινωνία»

καταστροφικά-τα-νέα-μέτρα-για-την-κοι-107227

Στο πλαίσιο της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου (2007-2013), ο Απόστολος Παπατόλιας, Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δυσμενή για τη χώρα και τους πολίτες της. Η υιοθέτηση, αλλά κυρίως η εφαρμογή, του πακέτου των μέτρων του νέου «Μνημονίου» και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αποβούν πολλαπλά επιζήμιες για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Πέρα από την ταξικά δεσμευμένη κατεύθυνση και τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων, το ίδιο το «μείγμα» οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση δεν μπορεί παρά να αποδειχθεί διπλά καταστροφικό: Και τη χώρα θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής κατάρρευσης και στην επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και την περαιτέρω επιβάρυνση του δημόσιου χρέους θα συμβάλλει.

Αυτά τα παράλογα και εκ προοιμίου αναποτελεσματικά μέτρα, θα επιφέρουν όμως και μία παράπλευρη καταστροφή και απώλεια: θα περιορίσουν στο ελάχιστο την προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία της εισροής κοινοτικών πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Δεν αρκεί επομένως να αυτοθαυμάζονται οι Περιφερειάρχες για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των ΠΕΠ, τη στιγμή που αποφεύγουν να αμφισβητήσουν τον πυρήνα της πολιτικής που οδηγεί την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε απόγνωση. Αυτής της ίδιας πολιτικής που έχει μετατρέψει τον «Καλλικράτη», από μεγαλόπνοη θεσμική μεταρρύθμιση, σε εργαλείο της τρόικας για τους κάθε λογής περιορισμούς σε βάρος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Είναι προφανές ότι η Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών είναι από τα βασικά «θύματα» του νέου Μνημονίου. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί μαθηματικά και στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα ευρύ πολιτικό και αυτοδιοικητικό μέτωπο που θα θέτει ως πρωταρχικό στόχο την ανατροπή αυτών των ατελέσφορων πολιτικών, οι οποίες ακυρώνουν κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση και πλήττουν ευθέως τις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου