ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρέσα ο «τρίτος πόλος»

στην-πρέσα-ο-τρίτος-πόλος-851206

Η απόφαση του Κ. Λαλιώτη να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ έδωσε την αφορμή να ενταθούν οι πιέσεις στα στελέχη του λεγόμενου «τρίτου πόλου», προκειμένου να ανοίξουν και αυτά τα χαρτιά τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Λαλιώτης τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου για λόγους ηθικής τάξης, όπως εξήγησε.
Ωστόσο, η κίνηση του Κώστα Λαλιώτη έδωσε ουσιαστικά την αφορμή να ενταθούν οι πιέσεις και σε άλλα στελέχη, ώστε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Τις τελευταίες ημέρες στις μεταξύ τους συζητήσεις βουλευτές αλλά και μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως όλοι οι «παίκτες» θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, με την επισήμανση πως η επιβράδυνση των αποφάσεών τους μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένες εντυπώσεις και παρερμηνείες των πραγματικών τους προθέσεων.
Πάντως, η Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα, κρατά ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψήφιους, σημειώνοντας:
«Οι πολίτες και το πολιτικό σύστημα ψάχνουν για όραμα και ελπίδα. Η προβολή του θετικού λόγου, των θετικών προτάσεων για το μέλλον και των προσωπικών πλεονεκτημάτων της διαδρομής και της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου, είναι στοιχεία που θα ανακούφιζαν και θα έκαναν απλούστερη και λιγότερη συγκρουσιακή την επιλογή.
» Εκτιμώ ότι κάθε παρουσία τους σε όλη τη χώρα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει να κοιτάει μπροστά και να δίνει θετικά επιχειρήματα.»
Σχετικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, η ίδια δεσμεύεται: «Θα είμαστε όλοι και όλες παρόντες μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα πρέπει από τώρα να κατανοήσει ότι παρόντες σημαίνει συμμετέχοντες, ενεργοί και αποφασισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί στο πλαίσιο της πολιτικής ενότητας που έχουμε επιτύχει με την ιδεολογική διακήρυξη του 2005 και το πρόγραμμα του 2007.»
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις που ασκούνται από τους μηχανισμούς των υποψηφίων στην οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, οι πιέσεις είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ασφυκτικές.
Η κατάσταση φαίνεται πως έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι για την αρχηγία διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς, ενώ στις έδρες των τριών διεκδικητών συντελούνται υπόγειες διεργασίες, που έχουν ως στόχο την πολιτική «εξόντωση» των αντιπάλων.
Η κίνηση των υποψηφίων
Οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνεχίζουν την πολιτική τους δραστηριότητα με περιοδείες, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή προανήγγειλε τομές και αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές για την τακτική των αντιπάλων του, «φωτογραφίζοντας» παράλληλα τους υπονομευτές εντός του κόμματος.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα μείνει πιστός στην εντολή της 11ης Νοεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ενωμένο όσο η ενότητά του είναι το μέσο και η προϋπόθεση για να εκφράζεται μέσα από αυτήν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκε στην Εύβοια -τόπο καταγωγής του- από όπου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Γιώργου Παπανδρέου.
«Αυτοί που θέλουν την εξουσία δεν είναι οι κομματικοί παράγοντες και τα στελέχη αλλά ο απλός λαός, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Χθες κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για τη συνέντευξη Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι με τη δημόσια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατέρρευσαν τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας.
Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Παπανδρέου περί διπλού αγώνα κατά της δεξιάς και των δεξιών αντιλήψεων εντός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αντίπαλος είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης βρέθηκε στην Πάτρα, από όπου τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ για να νικήσουμε τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία».
Xθες ο Κώστας Σκανδαλίδης περιόδευσε στο Αγρίνιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου