ΤΟΠΙΚΑ

Το 45% του νερού χάνεται στο… δρόμο

το-45-του-νερού-χάνεται-στο-δρόμο-851206

Hμερίδα με θέμα τις διαρροές των δικτύων ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Βόλο.
Στόχος της ημερίδας, που θα γίνει με πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α και τη συνδρομή της ΚΕΔΚΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αλέκος Βούλγαρης, είναι να δοθούν κατευθύνσεις και να συναποφασιστεί το πλαίσιο ορθολογικότερης διαχείρισης των υδατικών πόρων, που βασίζεται σε δύο άξονες.
Πρώτον, στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση του υδατικού πλούτου με παράλληλη συμμόρφωση της χώρας μας με ό,τι επιβάλλει η αντίστοιχη κοινοτική οδηγία και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, στην αντικατάσταση συνολικά του παλαιού δικτύου ύδρευσης στις 210 ΔΕΥΑ της Ένωσης, που αποτελεί πρώτο στόχο, καθώς κρίνεται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη των διαρροών στα δίκτυα.
Στη χώρα μας το ποσοστό των διαρροών αγγίζει το τρομακτικό ποσοστό του 45%, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτω από 10% και αυτό επιβεβαιώνει ότι επείγει πλέον η χρηματοδότηση των έργων για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης με αφορμή και δηλώσεις που έκανε στην Κρατική Τηλεόραση, η οποία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο έρευνα για τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές της χώρας.
«Οι διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές και ο κίνδυνος λειψυδρίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από τις ΔΕΥΑ με στόχο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα είναι η πρόληψη των διαρροών στα δίκτυα και η αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης, υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση έργων των ΔΕΥΑ για την αντικατάσταση των δικτύων, γι’ αυτό και σύντομα θα ζητήσουμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά -που έχει αναλάβει εκ μέρους της Κυβέρνησης το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων- ώστε να συζητηθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την χρηματοδότηση των αντίστοιχων έργων σε όλες τις ΔΕΥΑ.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΔΕΥΑ ξεκινά καταγραφή όλων των στοιχείων, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του ποσοστού παλαιού δικτύου που χρήζει αντικατάστασης, του ποσοστού απωλειών αλλά και του εκτιμώμενου κόστους αντικατάστασης.
Στις πηγές χρηματοδότησης για τα έργα αντικατάστασης περιλαμβάνονται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ίδιοι πόροι αλλά και δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο κ. Αλ. Βούλγαρης, ακόμη και μέσω δανεισμού η ουσιαστική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ θα είναι εμφανώς μικρότερη, εάν υπολογιστεί ότι από τις διαρροές υπάρχουν σοβαρές απώλειες εσόδων, αφού το νερό που χάνεται δεν τιμολογείται.
Όσον αφορά στη διαχείριση του νερού αυτή την περίοδο στο Πολεοδομικό συγκρότημα, ο δήμαρχος Βόλου για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη πτώση των πηγαίων νερών.
Ειδικότερα το μίγμα νερού το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει 20% πηγαίων νερών και 80% γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υπερβάσεις στις παραμετρικές τιμές των χλωριόντων στο πόσιμο νερό σε όλο το δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ η παραγωγή νερού κινείται στα 46.000 m3 (με μόνο 9.000 m3 πηγαίου νερού), ενώ και η ζήτηση (κατανάλωση) κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα.
Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η κατανάλωση δεν ξεπερνούσε τα 45.000 m3.
«Είναι μία δύσκολη περίοδος, επισημαίνει ο κ. Αλ. Βούλγαρης, γι’ αυτό και συνιστούμε στους καταναλωτές να κάνουν λελογισμένη χρήση.
Μπορεί να καταφέραμε τους καλοκαιρινούς μήνες και παρά την παρατεταμένη ανομβρία να ανταπεξέλθουμε και το Πολεοδομικό Συγκρότημα να έχει επάρκεια νερού, όμως τώρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, μέχρι το δίκτυο να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και μετά τις πρώτες βροχές που πραγματικά θα λειτουργήσουν λυτρωτικά, όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα του πόσιμου νερού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου