ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγή της ΔΕΗ κατά διαχειριστή πολυκατοικίας

αγωγή-της-δεη-κατά-διαχειριστή-πολυκα-851206

Κινητοποίηση μαθητών και κατοίκων της περιοχής της Νέας Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου η αγωγή της ΔΕΗ κατά του διαχειριστή της πολυκατοικίας επί της οδού Ολυμπιάδος 16, Νέα Δημητριάδα για το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας υποσταθμού της Επιχείρησης σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της οικοδομής.
Οι διαμαρτυρόμενοι ανήρτησαν στα εξωτερικά κάγκελα του προαυλίου χώρου του Δικαστικού Μεγάρου πανό με το σύνθημα «Χαίρε ΔΕΗ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», ενώ μαθητές του 2ου Λυκείου πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους.
Η αντιδικία ενοίκων της πολυκατοικίας με την ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με την αγωγή της ΔΕΗ, άρχισε τον Μάιο του 2006, όταν συνεργείο εργολάβου μετά από εντολή της ΔΕΗ μετέβη στην οικοδομή για τις σχετικές εργασίες και εμποδίστηκε. Επειδή, αναφέρει η ΔΕΗ, οι ένοικοι παρά τις εξώδικες προσκλήσεις της ΔΕΗ εξακολουθούν να εμποδίζουν τις εργασίες, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να διαταραχθεί σοβαρά η ομαλή ηλεκτροδότηση της περιοχής και να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Με την αγωγή της η ΔΕΗ ζητά να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση στην πολυκατοικία στα συνεργεία της ΔΕΗ για να γίνουν οι εργασίες λειτουργίας του υποσταθμού. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ ζητά να απειληθεί με χρηματική ποινή 3.000 Ε όποιος παρεμποδίσει την είσοδο στην οικοδομή και να του απαγγελθεί κράτηση 10 μηνών.
Στην αγωγή της ΔΕΗ αναφέρεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ προέβαινε και προβαίνει στη δέσμευση ισογείων και υπογείων χώρων μικρού εμβαδού προς εγκατάσταση εντός αυτών υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη όχι μόνο των τρεχουσών, αλλά και των μελλοντικών αναγκών. Η ΔΕΗ προχωρά στην απόκτηση αυτών των χώρων καταβάλλοντας αποζημίωση και στην προκειμένη περίπτωση -όπως αναφέρεται στην αγωγή- ο χώρος παραλήφθηκε από την ΔΕΗ στις 21/1/1994 αδιαμόρφωτος με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως υποσταθμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση του χώρου ως υποσταθμού της ΔΕΗ προβλέπεται και στα σχέδια της πολυκατοικίας, που έχουν εγκριθεί από την Πολεοδομία και συνοδεύουν την άδεια οικοδομής που εκδόθηκε το 1990. Των σχετικών όρων έχουν λάβει γνώστη και τους έχουν αποδεχθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες της οικοδομής.
Από το 1994, όπως υποστηρίζει στην αγωγή της η ΔΕΗ δεν παρέστη η ανάγκη λειτουργίας υποσταθμού ΔΕΗ στον χώρο αυτό, αλλά τώρα λόγω της αλματώδους αύξησης των ηλεκτρικών φορτίων της περιοχής είναι πλέον απολύτως επιβεβλημένη και κατεπείγουσα η εγκατάσταση και λειτουργία του υποσταθμού διανομής στο κτίριο της οδού Ολυμπιάδος 16.
Εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ο καθηγητής φυσικής κ. Σιδέρης Καζάκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην υγεία των κατοίκων από την εκπεμπόμενη ενέργεια, ενώ εκ μέρους της ΔΕΗ, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας χθες, κατέθεσε ο διευθυντής του Βόλου κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται σε διάστημα έως τριών μηνών.

Θέση της ΝΑΜ
Τη γνωμοδότηση επίσημου επιστημονικού φορέα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των υποσταθμών της ΔΕΗ κρίνει σκόπιμο να ζητήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Η αντινομάρχης Παιδείας Νατάσσα Οικονόμου ανακοίνωσε χθες ότι σε συνεργασία με τον αντινομάρχη Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορα θα ζητηθεί η θέση επιστημονικού φορέα, οι αποφάσεις του οποίου μπορούν να γίνουν σεβαστές από το Κράτος και να εφαρμοστούν εάν χρειαστεί.
«Συναισθηματικά βρισκόμαστε κοντά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που εκφράζουν ανησυχίες και φόβους για την υγεία των παιδιών τους. Παρακολουθούμε το θέμα και την δικαστική του εξέλιξη», είπε και πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες εντείνονται από έρευνες επιστημόνων σχετικά με τις επιπτώσει

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου