ΤΟΠΙΚΑ

Στην Μόσχα ο Πασχάλης Αγγελίδης

στην-μόσχα-ο-πασχάλης-αγγελίδης-851206

Στην χορεία των σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα τους στην Μόσχα, συγκαταλέγεται το όνομα του συμπολίτη Πασχάλη Αγγελίδη. Συγκεκριμένα, το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, με την επιμέλεια του Διευθυντή και Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Κον Στέλιο Λυδάκη παρουσιάζει στην Μόσχα στο Μουσείο της πόλεως της ΜΟΣΧΑΣ την έκθεση “Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους” από τις 15 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου. Στην έκθεση συμμετέχουν: ο Πασχάλης Αγγελίδης με το έργο του “Επιστροφή στον Ιερό Βράχο”, ο Άγγελος, ο Βυζάντιος Περικλής, ο Γκίνης Άλκης, ο Δρούγκας Αχιλλέας, ο Ζουμπουλάκης Πέτρος, ο Καραβούζης Σαράντης, ο Κατσουλίδης Τάκης, ο Μάλαμος Κώστας, ο Πανιάρας Κώστας, ο Παπανελόπουλος Γιάννης, ο Πρέκας Πάρις,, ο Σαρακατσιανός Χρήστος, ο Σκουλάκης Δήμος, ο Στεφόπουλος Θανάσης, ο Τέτσης Παναγιώτης, ο Φασιανός Αλέκος και άλλοι.
Στον πρόλογο του καταλόγου ο Ιστορικός τέχνης Στέλιος Λυδάκης γράφει: “Μια από τις αρχαιότερες και ενδοξότερες πόλεις της Ευρώπης, η Αθήνα, η οποία στην μακραίωνη ιστορία της πέρασε από πολλές φάσεις κατάρρευσης, ερήμωσης και λεηλασίας, ανορθώθηκε και πάλι, στις αρχές του 19ου αιώνα όπως ο μυθικός Φοίνικας από τις στάχτες του, για να αποτελέσει την πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού κράτους. Από την ανακήρυξή της μέχρι σήμερα, αναπτύσσεται ακατάπαυστα και αποτελεί το “χωνευτήρι” του μισού σχεδόν πληθυσμού ολόκληρης της επικράτειας. Γρήγορα και ανώδυνα γίνεται η πατρίδα όλων, και οι κάτοικοί της, αν και δυσφορούν συχνά, την αποδέχονται αντιμετωπίζοντάς την με κατανόηση, ακόμα και με πολλή αγάπη.
Οι ζωγράφοι που ζουν σ’ αυτήν την ακατέργαστη πόλη (η πλειονότητα όσων εργάζονται συνολικά στη χώρα), παίρνουν θέση απέναντί της, εκφράζουν τον προβληματισμό ή τον ενθουσιασμό τους για το θαυμαστό φως, τα χρώματα και τα μνημεία της, όπως άλλωστε οι πολυπληθείς περιηγητές του παρελθόντος”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου