ΤΟΠΙΚΑ

To φάντασμα του… Μπαϊρακτάρη

to-φάντασμα-του-μπαϊρακτάρη-851206

Ο νομάρχης δεν δέχεται και δεν μπορεί να δεχθεί πιέσεις από συγκεκριμένα συμφέροντα, απάντησε ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς προχθές στο νομαρχιακό συμβούλιο, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη του Σ. Κοκκίνη, μετά τις δηλώσεις της Γ.Γ. της Νομαρχίας Μαγνησίας Γιόλας Βαλατσού περί άσκησης «πιέσεων» για την ευρεία δημοσιοποίηση προκηρύξεων για προμήθειες και έργα.
Ο κ. Ξηρακιάς μετέφερε τους ισχυρισμούς της κ. Βαλατσού ότι οι δηλώσεις της δεν αποτυπώθηκαν σωστά, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι σχόλια που γράφτηκαν εκείνες τις ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η νέα νομαρχιακή αρχή, είπε, έθεσε σε ισχύ νέες διαδικασίες δημοσιοποίησης των προκηρύξεων που αφορούν σε συμβάσεις προμηθειών, εκτέλεσης έργων και εργασιών και ανέλαβε αυτοβούλως υποχρεώσεις πέρα από εκείνες που ο νόμος προβλέπει.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, είναι συγκεκριμένα και εμφανή από το πρώτο μόλις οκτάμηνο μετά την ισχύ της εγκυκλίου του νομάρχη, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά πίνακες του 2006 και του 2007, οι οποίοι μπορούν να συγκριθούν.
«Δεν είναι αυτονόητο αυτό που κάνουμε. Είμαστε η μοναδική Νομαρχία στη χώρα που προχώρησε σε συμπληρωματικές ενέργειες δημοσιότητας, επιπλέον του Νόμου, για διαφάνεια στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της ΝΑΜ, που αφορούν σε ενέργειες με οικονομικό περιεχόμενο».

Ποιοι είναι οι «νταβατζήδες»;
Ο Γ. Μουλάς, από τους ερωτώντες της ελάσσονος μειοψηφίας, υποστήριξε ότι μετά την απάντηση έχει μείνει «σκοτεινή πτυχή» από τις δηλώσεις της κ. Βαλατσού και «εάν συμβαίνει αυτό που λέει η Γ.Γ. ότι μπορεί να είναι εκ των προτέρων δεδομένο που θα δοθούν εργολαβίες, τότε τινάζεται όλο το σύστημα στον αέρα». Ζήτησε πιο σαφή απάντηση για το εάν ήταν γνωστό ποιοι εργολάβοι θα πάρουν τα έργα.
Μίλησε για βαριές κουβέντες, που δημιουργούν τον κίνδυνο η ΝΑΜ να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει κοινός απατεώνας.
«Ποιοι είναι οι νταβατζήδες της Μαγνησίας; Ας τους κατονομάσετε και αν έχετε στοιχεία φέρτε τα», είπε ο κ. Μουλάς.
Ο κ. Ξηρακιάς απάντησε ότι είναι αδύνατο να συμβεί και ότι για όλα τα έργα που ακολουθούν τη διαδικασία του διαγωνισμού δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιος θα είναι ανάδοχος.
Ο νομάρχης συμπλήρωσε ότι οι «πιέσεις», στις οποίες η κ. Βαλατσού αναφέρθηκε, δεν αφορούν σε μεγάλα έργα, αλλά σε περιπτώσεις προμηθειών έως 15.000 ευρώ, για τις οποίες υπήρξε μια μορφή αντίδρασης από πολλούς παράγοντες.
«Οι πιέσεις αναφέρονται σε χρόνιες αρρωστημένες νοοτροπίες, που έχουν φωλιάσει στην αυτοδιοίκηση και δεν βλέπουν με καλό μάτι τα νεωτερικά στοιχεία. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν μικρά και ουσιαστικά βήματα», πρόσθεσε ο κ. Παπατόλιας.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάν. Πρίντζος σχολίασε ότι «η κ. Βαλατσού ως επισκέπτρια δημιουργεί προβλήματα και ο νομάρχης τρέχει πίσω της να τα συμμαζέψει».
Ενοχλημένος ο κ. Παπατόλιας κάλεσε να μην εκτοξεύονται αδιακρίτως μομφές και κατηγορίες. «Πάρτε τα πίσω, ειδάλλως κάποιος άλλος πρέπει να μαζέψει τη γλώσσα του».
«Όσα λέω είναι τεκμηριωμένα», απάντησε ο κ. Πρίντζος και η συζήτηση ολοκληρώθηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου