ΤΟΠΙΚΑ

Το άλογο που κερδίζει

το-άλογο-που-κερδίζει-851206

Με απόλυτη βεβαιότητα κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει αν ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να κερδίσει ευκολότερα τον Κώστα Καραμανλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει αυτή. Οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων προέδρων διαθέτουν επιχειρήματα. Διαφορετικά τα επιχειρήματα, όπως διαφορετικές και οι προσωπικότητες. Η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ότι ο πρώτος έχει κριθεί, ενώ ο δεύτερος όχι. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού μπορεί να καλλιεργήσει την προσδοκία και την ελπίδα.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το επιχείρημα των Βενιζελικών ότι στηρίζουν τον πρώην υπουργό γιατί είναι άλογο που κερδίζει. Αν δεν μπει στον ιππόδρομο το άλογο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι κερδίζει. Με δυο λόγια ένας πολιτικός αρχηγός και η επιτυχία του δεν είναι συνάρτηση μόνο των ικανοτήτων του, αλλά και άλλων παραγόντων.
Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 1996 ο ισχυρός άντρας του συγκροτήματος Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης αποκαλούσε από τηλεοράσεως αλλά και από το «Βήμα» τον Μιλτιάδη Έβερτ αυριανό πρωθυπουργό.
Οι εκλογές έγιναν, ο Μιλτιάδης Έβερτ πάτωσε και ο Κώστας Σημίτης έγινε πρωθυπουργός. Μην έχετε σε καμία περίπτωση στο μυαλό σας το σημερινό Μιλτιάδη Έβερτ, που έχει φορτωθεί στις πλάτες του μια δεινή ήττα και τεράστια προβλήματα υγείας. Θυμίζουμε ότι κάποτε ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο αήττητος μπουλντόζας της πολιτικής και εν αναμονή πρωθυπουργός. Μπορεί να μην υπάρχει καμία σύγκριση στη ρητορική δεινότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Μιλτιάδη Έβερτ, ωστόσο κανείς δεν είχε αμφισβητήσει, αλλά αντιθέτως όλοι αποδεχόταν τις οργανωτικές ικανότητες του πρώην δημάρχου Αθηναίων. Κάτι που δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η κατά τα άλλα πληθωρική προσωπικότητα που λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου