ΤΟΠΙΚΑ

Αυξητική τάση νοσημάτων

αυξητική-τάση-νοσημάτων-112057
Αυξητική τάση καταγράφουν τα επαγγελματικά νοσήματα και εργατικά ατυχήματα στον κλάδο της Μεταλλουργίας σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου. Με δεδομένη την έντονη δραστηριοποίηση στο Νομό Μαγνησίας στον κλάδο του Μετάλλου, η έρευνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού πρόκειται για ένα χώρο εργασίας με δύσκολες συνθήκες που χρήζει συγκεκριμένων μέτρων ειδικά στον τομέα της πρόληψης.
Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις των βλαπτικών επαγγελματικών παραγόντων στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ώστε να αναζητηθεί το πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την προαγωγή της εργασιακής υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων καταγράφηκαν στη Βιομηχανία μετάλλου την τελευταία 5ετία, όπου επίσης παρατηρήθηκε μέση ετήσια αύξηση 6,9% των ατυχημάτων στον τομέα του μετάλλου παρά το γεγονός ότι το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων που παρουσίασε πτώση της τάξεως του 4%.
Η φύση των εργατικών ατυχημάτων σύμφωνα με την έρευνα εντοπίζεται κυρίως σε προσκρούσεις σε σταθερά αντικείμενα, χτυπήματα σε ή από κινούμενα αντικείμενα, συμπίεση μέσα ή ανάμεσα σε αντικείμενα, οι ολισθήσεις, οι καταρρεύσεις και τα κτυπήματα από πίπτοντα αντικείμενα.
Τα ατυχήματα αυτά προκάλεσαν κυρίως θλαστικά τραύματα και κατάγματα. Όσον αφορά στα επαγγελματικά νοσήματα που εκδηλώνονται στον κλάδο του Μετάλλου, οι κυριότερες επαγγελματικές νόσοι είναι η επαγγελματική βαρηκοΐα, οι επαγγελματικές δερματοπάθειες, τα νοσήματα από έκθεση σε αμίαντο, οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, η πυριτίαση, ο καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα κ.λ.π.
Ως επαγγελματική ασθένεια θεωρείται οποιοδήποτε νόσημα ή τραυματισμός που προκαλείται στον εργασιακό χώρο και οφείλεται συνήθως εξ ολοκλήρου ή και εν μέρει σε αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται αντίξοες στον βαθμό που περιλαμβάνουν έκθεση του εργαζόμενου σε επικίνδυνους και βλαπτικούς παράγοντες.
«Μας θέλουν… αναλώσιμους»
«Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι εκτίθενται καθημερινά σε βλαπτικούς για την υγεία παράγοντες στον χώρο εργασίας και ότι πάρα πολλοί πάσχουν από επαγγελματικά νοσήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες για τη χώρα μας θεωρούνται ανύπαρκτες. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να διαμορφώσουμε και στη χώρα μας ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό σύστημα ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου, το οποίο θα εστιάζει στην πρόληψη, την αποκατάσταση, την επανένταξη ή τη δίκαιη αποζημίωση των παθόντων στην περίπτωση που η πρόληψη δεν ήταν αποτελεσματική» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ερωτηθείς να σχολιάσει την έρευνα ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ και πρόεδρος των εργαζομένων στα παροπλισμένα πλέον Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Μιχ. Στεφανόπουλος.
Οι εργαζόμενοι κυρίως παραπονούνται για εργασία μέσα σε σκόνη βαρέων μετάλλων , υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία και ανεξέλεγκτες ή επικίνδυνες πρώτες ύλες. Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη σκόνη προκαλεί αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας και καρκινογενέσεις, η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί μείωση γονιμότητας για τους άντρες και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Στις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιδόσεις τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Οι μετρήσεις ρύπανσης στις περιοχές γύρω από τα εργοστάσια, σε αέρα, έδαφος και υπέδαφος, δείχνουν υπέρβαση των ορίων και τα πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν και αναποτελεσματικά, δε λείπουν. Οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που καταθέτουν εξάλλου στις αρμόδιες αρχές πολλές φορές είναι ελλιπείς, πρόχειρες και σε αστείο βαθμό συνοπτικές. Πόσο μας συμφέρει όμως τελικά αυτή η κατάσταση, αν λάβουμε υπ’ όψη μας τα έξοδα νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής, τις εργατοώρες που χάνονται, τις καταστροφές στις αγροτικές περιουσίες που βρίσκονται γύρω απ’ αυτά τα εργοστάσια, τα πρόστιμα των εργοστασίων αλλά και της χώρας» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, «ρητορικά» φυσικά αφού η απάντηση έγκειται πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι ο καθείς να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου