ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο πάλι το φιρίκι του Πηλίου

στο-προσκήνιο-πάλι-το-φιρίκι-του-πηλίο-851206

Ολες οι παλιές και ντόπιες ποικιλίες φρούτων που είχαν κάνει γνωστή την περιοχή του Πηλίου όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως τα περίφημα φιρίκια, θα διατηρηθούν και θα επεκταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η πολιτική βούληση της Νομαρχίας Μαγνησίας που στα πλαίσια του Global Grants έχει εντάξει στον αγροτοτουριστικό τομέα τη διατήρηση των ποικιλιών με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, που θα διατηρήσουν τη χλωρίδα και τη γεωμορφολογία της περιοχής . Προς το σκοπό αυτό χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Μαγνησίας, με τη συμμετοχή του Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Κυριάκου Μωραϊτίδη, του Διευθυντή του Κέντρου Φυτοπροστασίας κ. Γιάννη Ρούμπου και του Καθηγητή της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία φυτωρίου προκειμένου, όπως επισημάνθηκε να διατηρηθούν οι ντόπιες και οι παλιές ποικιλίες με τις δενδρώδεις καλλιέργειες και ειδικότερα αυτές που αφορούν τα μήλα στάρκιν, το περίφημο φιρίκι του Πηλίου, παραγωγή του οποίου έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τη δαμασκηνιά Σκοπέλου και το λεμονάτο ροδάκινο. Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι η δημιουργία φυτωρίου είναι απαραίτητη καθώς στο Πήλιο είναι γνωστό και το πρόβλημα που υπάρχει με τη μικροκαρπία στη μηλοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανανέωση των γηρασμένων φυτειών, με φυτωριακό υλικό αμόλυντο, πιστοποιημένο και απόλυτα ελεγμένο, έτσι ώστε να μπει «φρένο» στο αλαλούμ με τις παραγγελίες που γίνονται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια από φυτώρια της Βόρειας Ελλάδας και με ποικιλίες που υπολείπονται σημαντικά από τις ντόπιες σ΄ ότι αφορά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Συνολικά εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα πρέπει να αντικατασταθούν μηλεόδεντρα σε συνολική έκταση 6000 περίπου στρεμμάτων στις μηλοκαλλιεργητικές περιοχές του Πηλίου, έκταση που αντιστοιχεί σε σταδιακή αντικατάσταση περίπου 130.000 δέντρων ( περίπου 25 δέντρα ανά στρέμμα).
Στα πλαίσια αυτά το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε, θα υπάρξει συνεργασία με το Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία τόσο για την ενημέρωση των παραγωγών, όπως και για τη δημιουργία του φυτωρίου για το φυτωριακό υλικό που θα αρχίσει να διανέμεται σταδιακά στα μέλη του που θα θελήσουν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των γηρασμένων δέντρων τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου