ΤΟΠΙΚΑ

Μαύρα κοράκια, άσπρα κοράκια

μαύρα-κοράκια-άσπρα-κοράκια-851206

Τι θλιβερή εικόνα και τούτη. Στο Μαϊάμι ο άνθρωπος Χριστόδουλος, όταν άκουσε από τον καθηγητή Τζάκη σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει, παρέμεινε σιωπηλός. Στην Αθήνα έσπευσαν προθύμως στα τηλεπαράθυρα και άρχισαν να φλυαρούν, να κρώζουν άσπρα κοράκια, με στολή διακόνου του Ιπποκράτη, διαγκωνιζόμενα για το ποιος κάνει την καλύτερη διάγνωση. Δυο μάλιστα δεν παρέλειψαν να εμφανισθούν… όλως τυχαίως, με φόντο τον λογότυπο του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου τού οποίου είναι μέτοχοι. Και οι απλοί άνθρωποι, που κατάλαβαν πολύ καλά τι σημαίνει εκείνο το «τώρα μόνο ο Θεός», αναρωτιούνται αν είναι αυτή η εικόνα συμβατή με την δεοντολογία και των γιατρών αλλά και των δημοσιογράφων.
Και παρά πίσω άλλα κοράκια, μαύρα αυτά, περιβεβλημένα το σχήμα της ιεροσύνης, έχουν επιδοθεί σε άγριο παρασκήνιο εσωτερικής διαπάλης για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου. Τόσο απεχθές στη μουλωχτή του λειτουργία, κάτω από μια επίπλαστη καρτερικότητα και αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο προκαθήμενο, ώστε εκείνος που το είπε ευθέως, ότι τίθεται θέμα διαδοχής, να φαίνεται πιο καθαρός, ευθύς και τίμιος από κάποιους που τάχα διέρρηξαν τα ιμάτιά τους ακούγοντας τον. Έστω και αν ήταν και η δική του δήλωση μια προκλητική γροθιά στο στομάχι των απλών ανθρώπων, πιο βεβιασμένη, ως κίνηση, ακόμη και από τον τρόπο που κινήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά και τίθεται θέμα διαδοχής. Αλλά νομίζω ότι ο άνθρωπος Χριστόδουλος, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, όχι μόνο της δικής του αλλά και της ιεραρχίας, θα δώσει ο ίδιος την λυτρωτική λύση. Δεν θα μείνει γαντζωμένος σε ένα αξίωμα του κόσμου τούτου, το οποίο δεν θα μπορεί να υπηρετήσει, όταν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε στιγμή από δω και πέρα, για ουσιαστικότερη, βαθύτερη, προσωπική επικοινωνία με το Θεό. Αυτό το «χάρισμα» άλλοι το έχουν.
Αλλά, ω άνθρωποι, μόλις βγήκε από το ατυχές χειρουργείο, μόλις ήπιε το κατακάθι από το δικό του «ποτήριο». Είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσει «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος». Αλλά αφήστε τον να προλάβει να ανασάνει. Πίστεψε στο ανθρώπινο θαύμα, που δυστυχώς δεν ήλθε. Καθένας στη θέση του θα είχε το δικαίωμα να περισυλλέξει τα κομμάτια του και να σκεφθεί πώς θα διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητές του.
Δεν είναι δα πολιτικός ούτε υπέστη κάποια προσωπική αποδοκιμασία, οδηγώντας την εκκλησιά σε ήττα, για να είναι εύλογη η αξίωση μιας εν θερμώ παραίτησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου