ΤΟΠΙΚΑ

Ρωσικό ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας

ρωσικό-ενδιαφέρον-για-αγορά-κατοικί-113240
Πρόταση να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μέσα στο Νοέμβριο μεταξύ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με σκοπό να έρθουν και στο Βόλο οι Ρώσοι επενδυτές ακινήτων, έγινε κατά την προσωπική συνάντηση του Α’ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αθανάσιου Σταυρίδη, με τον Πρόεδρο του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Δήμα.

Τα παραθεριστικά θέρετρα, αξίας μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ σε νησιά, (κατά 81%) και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, (κατά 19%), βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ρώσων που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στην χώρα μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του δεύτερου (2ου) Ελληνορωσικού Φόρουμ Ακινήτων που διοργανώθηκε από το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, στις 23 & 24 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Ρωσίας.

Σκιαγραφώντας αναλυτικά το προφίλ και τις προτιμήσεις των Ρώσων επενδυτών στον τομέα των ακινήτων, η Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων Anna Lupashko επεσήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στις κλιματολογικές συνθήκες, τομέας όπου η Ελλάδα όπως τόνισε έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, στις εντυπώσεις που αποκομίζονται από τις διακοπές που έχουν πραγματοποιήσει στις χώρες που επισκέπτονται καθώς σε θέματα ασφάλειας, με έμφαση στην χαμηλή εγκληματικότητα, στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας κ.λ.π. Τέλος, τονίστηκε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι τους αρέσει η χώρα μας, τόσο για τον πολιτισμό και την ιστορία της, που την διδάσκονται από τα σχολικά τους χρόνια, όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία των ανθρώπων της και την ελληνική διατροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από φορείς της αγοράς, οι Ρώσοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για εξοχικά διαμερίσματα. Ωστόσο, παρά την πτώση των τιμών στην Ελλάδα και το σημαντικό απόθεμα απούλητων εξοχικών κατοικιών (προσδιορίζεται μεταξύ 25.000 και 40.000 κατοικιών), η χώρα μας δεν βρίσκεται πολύ υψηλά όσον αφορά στις χώρες προτίμησης των Ρώσων αγοραστών εξοχικής κατοικίας. Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Μάικ Βασιλείου, Προέδρου της FIABCI Ελλάδος, οι πλέον δημοφιλείς χώρες για τους Ρώσους είναι η Ιταλία, η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και η Κύπρος.

Όπως είναι εύλογο, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία προτιμώνται από τους Ρώσους για την απόκτηση εξοχικών, ενώ ιδίως όσον αφορά στη χώρα μας, το 93% των ενδιαφερομένων κινείται για διαμερίσματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λεττονία και η Τουρκία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι το 70% της ζήτησης αφορά σε μεταχειρισμένες κατοικίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου