ΤΟΠΙΚΑ

Ποινική δίωξη σε βάρος ιερομόναχου

ποινική-δίωξη-σε-βάρος-ιερομόναχου-851206

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για καταπάτηση δασικής έκτασης, σε βάρος της μονής Μετοχίου Μεγίστης Λαύρας, στο νησί της Κυρά Παναγιάς στην Αλόννησο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Βόλου, καθώς όπως διαπίστωσαν υπάλληλοι της υπηρεσίας, έχουν σημειωθεί παρεμβάσεις στο περιβάλλον και τον αιγιαλό, που φέρονται να έγιναν παράνομα και χωρίς την άδεια της Αρχαιολογίας, όπως επιβάλλει η νομοθεσία.
Οι εργασίες αφορούν στη διάνοιξη δρόμων, καταπάτησης εκτάσεων του δημοσίου και μετατροπή του αιγιαλού. Από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την μήνυση φαίνεται η διάνοιξη δρόμων σε δασικές εκτάσεις, η τοποθέτηση σιδηροδρομικών οδηγών στη θέση «Αγιος Πέτρος» για την ευκολότερη μεταφορά υλικών από την παραλία προς το εσωτερικό του νησιού και μέχρι την ιερά μονή. Η εκτίμηση της Αρχαιολογίας είναι πως οι παρεμβάσεις έγιναν με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση και μεταφορά υλικών προς την ιερά μονή για τις εργασίες ανακατασκευής.
Μετά την υποβολή της μήνυσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλ. Ζήσης διέταξε προκαταρκτική έρευνα από την Πταισματοδίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε καταπάτηση δημόσιας έκτασης, παραβάσεις του αρχαιολογικού χώρου και διανοίξεις δρόμων χωρίς άδεια, που υπολογίζεται πως άρχισαν προ διετίας.
Στη εισαγγελική παραγγελία ζητούνταν να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, να ληφθούν καταθέσεις από τον ιερομόναχο, από τον Δήμαρχο Αλοννήσου, καθώς το νησί ανήκει διοικητικά στο Δήμο, από υπαλλήλους της Αρχαιολογίας και της δασικής υπηρεσίας, καθώς και από τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.
Παράλληλα ο Εισαγγελέας ζητούσε να διερευνηθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, καθώς επισυνάπτονται δημοσιεύματα του Τύπου, πριν από μία 10ετία, όπου γίνεται αναφορά σε ενδιαφέρον γνωστού εφοπλιστή να προχωρήσει στην αγορά του νησιού. Σημειώνεται ότι η Κυρά Παναγιά υπάγεται διοικητικά στο Άγιο Όρος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου