ΤΟΠΙΚΑ

Πραγματικότητα ή θολή εικόνα;

πραγματικότητα-ή-θολή-εικόνα-851206

Σε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν αδιανόητο να αμφισβητηθεί το κύρος ορισμένων θεσμών και κάποιων υπηρεσιών του κράτους. Σήμερα δυστυχώς ακόμα αναζητούμε τα αυτονόητα. Μόλις προχθές ο ίδιος ο τσάρος της οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, άδειασε κυριολεκτικά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με αφορμή τα στοιχεία που παρείχε η υπηρεσία στο υπουργείο για την αναθεώρηση του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος, αυξημένου κατά 25%. Τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκαν ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδος πρέπει να είναι μόνο 9% και ο υπουργός άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.
Δεν είναι όμως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μια οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου. Είναι επιφορτισμένη η συγκεκριμένη υπηρεσία με πάρα πολύ σπουδαίο ρόλο, αφού δίνει την εικόνα της χώρας προς το μηχανισμό του κράτους, προς τους πολίτες και προς τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια φόρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η αξιοπιστία της συγκεκριμένης αλλά και άλλων νευραλγικών υπηρεσιών. Πριν λίγα χρόνια είχε αμφισβητηθεί για τα ποσοστά της ανεργίας, όπως τα αποτύπωνε στις έρευνές της. Τελικώς η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί χύμα σε μια υπηρεσία που θα έπρεπε να διακρίνεται για την ακρίβειά της και την αξιοπιστία της.
Επειδή η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι επιφορτισμένη και με την απογραφή του πληθυσμού, δικαιούμαστε να ρωτήσουμε μήπως είμαστε περισσότεροι ή ακόμα χειρότερα μήπως κινδυνεύουμε να εκλείψουμε ως λαός και μείς νομίζουμε βάσει των στοιχείων ότι αυξανόμαστε;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου