ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά ακριβά και με προβλήματα την Δευτέρα

ξεκινά-ακριβά-και-με-προβλήματα-την-δε-851206

Με προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
Η απεργία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά και αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα γίνονται φορτώσεις πετρελαίου από τα τρία διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη, που καλύπτουν πάνω από το 70% της αγοράς.
Το Σωματείο των εργαζομένων έκανε λόγο για μη ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Όπως είπαν, εκκρεμούν 250 προσλήψεις από τον Ιούλιο του 2006, οι οποίες δεν υλοποιούνται επειδή, σύμφωνα με το Σωματείο, η διοίκηση της εταιρίας προωθεί χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Οι εργαζόμενοι απέδωσαν επίσης τα προβλήματα ασφάλειας στην ανάθεση εργασιών συντήρησης εγκαταστάσεων σε εργολάβους.
Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης
Αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους στο σύστημα εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, μιλώντας χθες στους ελεγκτές του υπουργείου.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ξέρει ο καθένας αν είναι παραβάτης και το υπουργείο με τους ελέγχους απλώς εντοπίζει το παράπτωμα». Ζήτησε τη συνεργασία της κοινωνίας στην προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις νομαρχίες για την διενέργεια ουσιαστικών και αυστηρών ελέγχων και στην περιφέρεια.
Στην Αττική, οι 80 ελεγκτές του υπουργείου θα συγκροτήσουν κλιμάκια των 3-4 ατόμων και θα ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Σε ερώτηση για το ύψος των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε το ύψος των τιμών, αλλά δεν είναι δικό μας θέμα».
Με τιμή 62-64 λεπτά το λίτρο
Αδυναμία προετοιμασίας των 12.000 βυτιοφόρων μεταφορά πετρελαίου θέρμανσης μέχρι τη Δευτέρα δηλώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου και ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης την παράταση εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης που ισχύει από τον Αύγουστο και αφορά στην απαγόρευση ύπαρξης διπλών σωληνώσεων στα βυτιοφόρα.
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων υγρών καυσίμων εκτίμησαν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στη λιανική προς 62-64 λεπτά το λίτρο για παραγγελίες 1.000 λίτρων και άνω.
Σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα της αγορανομικής διάταξης, οι έμποροι υποστήριξαν ότι θα καταστεί το σύστημα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης περισσότερο διαφανές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου