ΤΟΠΙΚΑ

Δεν θα χαθεί κανένα έργο…

δεν-θα-χαθεί-κανένα-έργο-851206

Με κοινή συνέντευξη Τύπου οι αντινομάρχες Ηλ. Ξηρακιάς, Δημ. Μεργιαλής και Νατάσσα Οικονόμου πέρασαν χθες στην αντεπίθεση, μετά την συντονισμένη, όπως την χαρακτηρίζουν, παρουσία του πρώην νομάρχη Γιάν. Πρίντζου και του πρώην δημάρχου Βόλου Κυρ. Μήτρου στα τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες.
«Ο κ. Πρίντζος είναι ένας άνθρωπος καλών προθέσεων, που αγωνιά για τα προβλήματα του τόπου. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να κατατάξει κανείς στους «κομματικούς πατριώτες», που τα βλέπουν όλα άσπρο- μαύρο. Φαίνεται όμως ότι αναζητεί μια δικαίωση στη δήθεν αποτυχία της σημερινής Νομ. Αρχής, αλλά όλα κρίνονται, όπως καλά ξέρει, από το αποτέλεσμα και όχι από τις εντυπώσεις», δήλωσε ο κ. Ξηρακιάς και πρόσθεσε:
«Καλοδεχούμενη λοιπόν η κριτική από τον πρώην Νομάρχη, αλλά όχι στη λογική του «άσπρο- μαύρο», γιατί όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά δε συνάδει με τη δημόσια εικόνα του».
Κάνοντας μικρή αναφορά σε ορισμένα από τα έργα, στα οποία ο κ. Πρίντζος στάθηκε με δηλώσεις του και συνεντεύξεις τις προηγούμενες ημέρες, ο αντινομάρχης σχολίασε ότι ο πρώην νομάρχης ξέρει πολύ καλά ότι εν όψει του τέλους του 3ου ΠΕΠ και της προεκλογικής περιόδου ενέταξε και δημοπράτησε έργα που δεν είχαν «ωριμότητα».
«Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς παρά να τον επαινέσει. Άλλο όμως αυτό κι άλλο να έρχεται σήμερα «κάνοντας τον ανήξερο» και να μας κατηγορεί ότι τα έργα αυτά καθυστερούν, όταν ό ίδιος ήξερε ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τα δικαστήρια», είπε.
Ο κ. Ξηρακιάς τόνισε ότι ο πρώην νομάρχης ξέρει καλά ότι η νέα νομαρχιακή αρχή παρέλαβε μια Νομαρχία που είχε τη χειρότερη απορροφητικότητα στη Θεσσαλία (23 εκ. € στην 6ετία έναντι 63 εκ. € νομικών δεσμεύσεων).
Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του κ. Πρίντζου ότι τίποτα δεν γίνεται με την υλοποίηση του προγράμματος των έργων και ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος «αρκετά έργα να χαθούν», ο αρμόδιος αντινομάρχης απάντησε ότι «γνωρίζει τις μεγάλες επιλογές του νομού, γνωρίζει τις «ατέλειωτες» συζητήσεις για πολλά έργα υποδομής του νομού, γνωρίζει τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα, γνωρίζει την ανεπάρκεια στη στελέχωση των υπηρεσιών και κυρίως, ως επιβλέπων μηχανικός και Δ/ντής ΤΥΔΚ για πολλά χρόνια, γνωρίζει και τις αδυναμίες του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων και μελετών στην Ελλάδα».

Δεν θα χαθεί έργο
Ο κ. Ξηρακιάς διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κανένα έργο που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και τόνισε ότι σε πολλά από τα έργα που η νέα νομαρχιακή αρχή παρέλαβε σχεδόν σε «τέλμα», οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν.
Χαρακτηριστικά ανέφερε το μεγάλο έργο του νέου οδικού άξονα Χάνια-Κισσός και τα έργα παράκαμψης Μετοχίου, Αερινού- Περιβλέπτου- Ελευθεροχωρίου και Αγ. Βλασίου Αγ. Γεωργίου, για τα οποία ο κ. Πρίντζος «γνωρίζει πολύ καλά, αλλά το αποκρύπτει ότι τα δημοπράτησε χωρίς απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα να περιμένουμε σήμερα τις δικαστικές αποφάσεις ή τη συναίνεση των δικαιούχων για να κατασκευάσουμε τα έργα».
Σχετικά με τα δύο Φράγματα, Παναγιώτικο και Μαυρομάτι, έργα γύρω από τα οποία προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση μετά την ακύρωση διαγωνισμών ο κ. Ξηρακιάς ανέφερε:
«Στο πρώτο έργο είχαμε τη δημοπράτηση του ταχυδιυλιστηρίου, όπου υπήρξε «σκληρή» αντιπαράθεση μεταξύ των εργοληπτών, με μεγάλες εκπτώσεις.
Η επιτροπή διαγωνισμού, επειδή υπήρχε ένα λάθος στους όρους της διακήρυξης εισηγήθηκε στη Ν.Ε. τρία εναλλακτικά σενάρια, ένα από τα οποία ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού.
Με τον κίνδυνο από τις ενστάσεις να καταλήξουμε στο ΣτΕ και να περιμένουμε, ακυρώσαμε το διαγωνισμό, ο οποίος και θα επαναληφθεί.
Στο δεύτερο έργο. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει ανάδοχο, ο οποίος έχει οργανώσει το εργοτάξιο, τους δρόμους πρόσβασης και τις αδειοδοτήσεις. Είχαμε σε εκκρεμότητα το διαγωνισμό για την επιλογή Τεχνικού συμβούλου.
Επειδή και γι’ αυτό το διαγωνισμό υπήρξαν παρεμβάσεις προς το Νομάρχη και προς εμένα για το πόρισμα βαθμολόγησης της 3μελούς επιτροπής, είχαμε δύο επιλογές. Ή να ακυρώσουμε το διαγωνισμό και να αναβαθμίσουμε την επιτρ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου