ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν σπίτια στους πυρόπληκτους

δωρεάν-σπίτια-στους-πυρόπληκτους-851206

Τους όρους και τις προϋποθέσεις δωρεάν κατασκευής κτιρίων και σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές περιέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπογράφοντας τη σχετική απόφαση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή περίπου 2.100 κτιρίων.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Η κατασκευή των κτιρίων δεν θα γίνει κεντρικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και γι’ αυτό θα δίνεται δωρεάν κρατική αρωγή σε χρήματα.
Η απόφαση προβλέπει την παροχή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Λάρισας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας και Βοιωτίας.
– Για τις κατοικίες το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα για εμβαδό ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και μέχρι τα 120 τ.μ.
– Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 950 ευρώ/τ.μ. για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.
– Για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ. η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.
– Για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ. η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.
– Για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ. η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ.
Στην απόφαση θεσπίζονται και οι γενικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούνται για την ανακατασκευή και επισκευή των κατοικιών, με στόχο την διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους.
Η κατασκευή των κατοικιών γίνεται στο οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίσμα., ενώ οι κατοικίες που χαρακτηρίζονται εγκαταλελειμμένες δεν δικαιούνται δωρεάν κρατικής αρωγής.
– Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας χορηγείται σε τρεις δόσεις ως ακολούθως:
I) Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την έγκριση χορήγησης δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κατοικίας, από την αρμόδια Υπηρεσία.
ΙΙ) Η δεύτερη δόση είναι το 35% του συνόλου της δωρεάν κρατικής αρωγής και χορηγείται με την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας.
ΙΙΙ) Η τρίτη δόση είναι το υπόλοιπο 35% και χορηγείται με την περαίωση της νέας κατοικίας, η οποία θα βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης από τον ιδιώτη μηχανικό.

Επισκευή
Για την επισκευή όλων των κτισμάτων, η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με τιμολόγιο της Υπηρεσίας, το οποίο εγκρίνεται με Υπουργική Απόφαση. Επίσης για την επισκευή ισχύουν τα ακόλουθα:
Για την επισκευή κατοικιών, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 450 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
Για την επισκευή κατοικιών, που είναι χαρακτηρισμένες διατηρητέες ή παραδοσιακές, (όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της Απόφασης Χαρακτηρισμού), καθώς και την επισκευή Ιερών Ναών, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 650 ανά τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
Για την επισκευή αγροτικών κατοικιών, ανεξάρτητων αποθηκών κάθε χρήσης και στάβλων το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 150 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
Για την επισκευή κτιρίων κάθε χρήσης, που δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποια από τις προηγούμενες κατηγορίες, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των € 200 ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
Για

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου