ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓ(Ρ)ΙΑ ΜΑΧΗ για την διαδοχή

αγρια-μαχη-για-την-διαδοχή-851206

Η μεταμόσχευση ήταν η μόνη δυνατή επιλογή για τον Αρχιεπίσκοπο δήλωσε σε νέα συνέντευξη Τύπου ο δρ. Ανδρέας Τζάκης, μετά τις επικρίσεις Ελλήνων γιατρών. Ανακοίνωσε ότι ο κ. Χριστόδουλος μεταφέρεται σε ιδιωτικό δωμάτιο του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα άνοιξε θέμα διαδοχής του Μακαριώτατου.
Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει, «όχι αναμενόμενες» και «ασυνήθιστες», τις μεταστάσεις που εντοπίστηκαν στον οργανισμό του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου και οι οποίες τελικά αποτέλεσαν την αιτία για τη ματαίωση της μεταμόσχευσης ήπατος στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη χώρα μας κάθε άλλο παρά φάνηκαν να εκπλήσσονται από τις εξελίξεις.
Όπως ανέφερε αργά το βράδυ προχθές το βράδυ ο κ. Τζάκης, ο εντοπισμός των μεταστάσεων είναι πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος, διότι δεν πρόκειται για μάζες που μπορεί να φανούν σε μια ακτινογραφία. Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν περίμενε να έχει το όλο εγχείρημα αυτήν την εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι ο συνεχής εφιάλτης όλων των εμπλεκομένων ήταν μήπως μεγαλώσει ο όγκος στο ήπαρ και εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας ή ο εγκέφαλος.
Εξειδικευμένοι γιατροί υποστήριξαν ότι εξ αρχής δεν έπρεπε να έχει προγραμματιστεί η μεταμόσχευση, διότι υπήρχαν σοβαρές αντενδείξεις, ενώ άλλοι περιορίστηκαν να χαρακτηρίσουν την όλη εξέλιξη «άκρως σπάνια», αλλά όχι απίθανη.
Εννέα είναι τα ερωτηματικά που προκαλεί η είδηση του «ναυαγίου» της μεταμόσχευσης:
1. Γιατί δεν φάνηκαν οι μεταστάσεις στον προεγχειρητικό έλεγχο προ δεκαημέρου και για τον οποίο ανακοινώθηκε ότι δεν προέκυψαν ευρήματα;
2. Οι μεταστάσεις που εντοπίστηκαν ήταν αναμενόμενες ή όχι;
3. Θα μπορούσαν οι μεταστάσεις να εκδηλωθούν στο διάστημα των δέκα ημερών που μεσολάβησαν από την τελευταία εξέταση έως την ημέρα της προγραμματισμένης επέμβασης;
4. Τελικά, ήταν ενδεδειγμένη η μεταμόσχευση ήπατος για την περίπτωση του κ. Χριστόδουλου ή όχι; 5. Επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του μετά την τελευταία περιπέτεια;
6. Γιατί ήταν εκ των προτέρων έτοιμος στο διπλανό χειρουργικό κρεβάτι ο δεύτερος ασθενής που περίμενε στη λίστα για μεταμόσχευση ήπατος;
7. Γιατί άργησαν τόσο πολύ οι γιατροί να βγουν επισήμως στους δημοσιογράφους να κάνουν ανακοινώσεις;
8. Η πολύμηνη αναμονή έως ότου βρεθεί μόσχευμα μήπως τελικά στέρησε από τον Αρχιεπίσκοπο τη δυνατότητα να υποβληθεί νωρίτερα σε άλλου είδους θεραπεία;
9. Πόσα περιθώρια αντιμετώπισης με άλλο τρόπο υπάρχουν πια;

Ομάδα μητροπολιτών πάει στο Μαϊάμι
Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη χθες στη Μονή Πετράκη η Σύνοδος της Ιεραρχίας, η πρώτη συνεδρίαση απόντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και μετά τις δυσάρεστες ειδήσεις από το Μαϊάμι για την υγεία του.
Θέμα διαδοχής έθεσε με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος: «Έως τώρα δεν ήταν ηθικό να τεθεί το ζήτημα, αλλά από τη στιγμή που ο κ. Χριστόδουλος έχει μία ασθένεια μη ιάσιμη τώρα είναι καιρός να τεθεί» είπε.
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία διαδικασία διαδοχής δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει κενό στην Κεφαλή της Εκκλησίας δήλωσε ότι «οι 80 Μητροπολίτες είναι περισσότεροι από τον έναν».
Για ασέβεια έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Συνόδου, Μητροπολίτης Λαγκαδά. Έλλειψη χριστιανικού πνεύματος και αγένεια καταλόγισε ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.
Οι ιεράρχες, στη διάρκεια της Συνόδου, πραγματοποίησαν δέηση υπέρ της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Στη Σύνοδο δεν προσήλθαν επτά ιεράρχες, ενώ υπήρξαν συζητήσεις εάν θα γίνουν κανονικά οι εργασίες της Συνόδου και τις επόμενες ημέρες ή εάν λόγω των εξελίξεων συμπυκνωθούν σε μία ή δύο ημέρες και εξουσιοδοτηθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να ορίσει νέα συνεδρίαση της Ιεραρχίας εν ευθέτω χρόνο.
Ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι ιεράρχες που επέμεναν ότι η Ιεραρχία πρέπει να συνεδριάσει, καθώς η Εκκλησία εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, με δεδομένο ότι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ δύσκολη.
Τελικά, ακολούθησε ευρεία συζήτηση για το θέμα της υγείας του Μακαριώτατου, αλλά και το ενδεχόμενο αναβολής των ε

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου