ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτη προτεραιότητα το ασφαλιστικό

πρώτη-προτεραιότητα-το-ασφαλιστικό-851206

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008, είπε χθες μετά τη συνεδρίαση του Ecofin από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προτίθεται να καταθέσει σχετικό με το θέμα νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι φέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2008 στο 1,7% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο εξέφρασε αμφιβολίες ο Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας «φιλόδοξο» το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008.
Αλλωστε, οι αμφιβολίες της Κομισιόν για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι αυτές που τροφοδοτούν τις έντονες πιέσεις στην Αθήνα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σημειώνεται πως για το θέμα του ασφαλιστικού συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ενώ το πρωί της Πέμπτης η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας.
Ως σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ήταν στο 4% ετησίως κατά την περίοδο 2005-2007.
Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σημείωσε ότι ανήλθε από το 73,8% του κοινοτικού μέσου όρου το 2003, στο 80,1% το 2007.
Σφικτή οικονομική πολιτική
Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως, παρά τις προόδους στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις καλές αναπτυξιακές επιδόσεις, εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων η κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, οι οποίες, όπως σημείωσε ο υπουργός, είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:
1. Προβλέπεται η εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως το 2010.
2. Προωθείται δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία με στόχο τη διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ειδικότερα, αναμένονται νέες ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένη χρήση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενική βελτίωση της κατάρτισης των προϋπολογισμών και ο έλεγχος των δαπανών των δημοσίων επιχειρήσεων, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων υγείας και περίθαλψης.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ένταση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επί του θέματος αυτού, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον περιορισμό της εκτεταμένης απάτης στην αγορά των καυσίμων, ενώ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου