ΤΟΠΙΚΑ

Οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων

οδικός-χάρτης-μεταρρυθμίσεων-851206

Ριζοσπαστικές προτάσεις ετοιμάζονται να προωθήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) για τη βελτίωση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αγορές και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το βράδυ της Δευτέρας, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί ένας «οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων», που περιλαμβάνει μέτρα δημοσιοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκονται ειδικά επενδυτικά «οχήματα» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.
Οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν την εξέταση του ρόλου των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παράγωγα προϊόντα, τη σύγκρουση συμφερόντων, τη διαφάνεια των μεθόδων αξιολόγησης και τις καθυστερήσεις στην επαναξιολόγηση των εταιρειών.
Όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν στον «εξοπλισμό» των ευρωπαϊκών οικονομικών απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση που μπορεί να προκαλέσει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και κυρίως συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων, όπως τα hedge funds.
Τα μέτρα-«ασπίδα» απέναντι σε μία ενδεχόμενη κρίση θα συζητηθούν εκτενώς και στη συνάντηση της G7 αργότερα αυτό τον μήνα.
Το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που εξετάζεται είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων αξιολόγησης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι πιστοληπτικοί οίκοι, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων.
Ευρώ
Το άλλο θέμα που συζητήθηκε στο Eurogroup ήταν το ευρώ.
Η συζήτηση στο Eurogroup χθες και στο EcoFin, σήμερα, Τρίτη, γίνεται λίγες μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του G7 στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της ανατίμησης του ευρώ και κάποιοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να διατυπωθεί ανοικτά η κατηγορία για ανεπαρκείς παρεμβάσεις των υπολοίπων κυβερνήσεων στις αγορές
Η κατηγορία για τεχνητή διολίσθηση των ισοτιμιών απευθύνεται σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.
Την ανάγκη ενίσχυσης του δολαρίου επισήμανε τη Δευτέρα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου