ΤΟΠΙΚΑ

Μάθε την ηλικία της καρδιάς σου…

μάθε-την-ηλικία-της-καρδιάς-σου-851206

Το πανελλαδικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκστρατεία Καρδιάς», που σκοπό έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το ρόλο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης ως βασικού παράγοντα κινδύνου, υποστηρίζει ενεργά ο Δήμος Βόλου μέσω της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση των πολιτών, η οποία είναι στιγμιαία και ανώδυνη και υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER A.E. και του προϊόντος Becel pro activ και την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης και της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Στο Βόλο το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στην κεντρική Πλατεία Αγ. Νικολάου, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μία ομάδα στελεχών του προγράμματος, που απαρτίζεται από εννέα ιατρούς και εννέα νοσηλεύτριες θα πραγματοποιούν αιμοληψίες για έλεγχο της χοληστερίνης, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του βάρους και της περιφέρειας και θα δίνονται ιατρικές και διατροφικές συμβουλές τους εξεταζόμενους.
Όπως επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Εφη Καραγιάννη, «μεριμνήσαμε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης μέχρι και 2.000 ατόμων για να καλύψουμε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν».
Πιο συγκεκριμένα η «εκστρατεία καρδιάς» έρχεται να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να τους ενημερώσει για τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μέσω μιας δωρεάν, στιγμιαίας και ανώδυνης εξέτασης. Οσοι το επιθυμούν μπορούν να εξετάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους και την αρτηριακή τους πίεση εντελώς δωρεάν, αλλά και να μάθουν την ηλικία της καρδιάς τους, μιας και η βιολογική ηλικία δε συμβαδίζει πάντοτε με την ηλικία της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες που απειλούν την καλή υγεία της καρδιάς και να γνωρίσουν τις απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η χοληστερόλη αποτελεί πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, ενώ εξελίσσεται σε Νο 1 κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Έλληνες τείνουν να παραβλέπουν τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2008, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 11.736 άτομα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποτελέσουν αντικείμενο πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας για την υγεία της καρδιάς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου