ΤΟΠΙΚΑ

Προγραμματική με τη Μακρινίτσα

προγραμματική-με-τη-μακρινίτσα-851206

Εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ η προγραμματική σύμβαση με την κοινότητα Μακρυνίτσας για την ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών υδάτων της περιοχής, απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την εξασφάλιση νέων ποσοτήτων νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Την προγραμματική σύμβαση έχει εγκρίνει και η Κοινότητα Μακρινίτσας, ενώ σύμφωνα με αυτή θα προκύψουν αμοιβαία οφέλη και πιο συγκεκριμένα:
-Η ενίσχυση του εξωτερικού υδραγωγείου της ΔΕΥΑΜΒ με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από το οποίο προσδοκάται με βεβαιότητα η αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, ώστε να υδροδοτείται απρόσκοπτα το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου
-Η κάλυψη αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών περιοχών της Κοινότητας Μακρινίτσας
-Η παράλληλη ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού μέσω συστήματος μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
-Η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της περίσσειας του διαθέσιμου δυναμικού για κάλυψη άλλων αναγκών (ύδρευσης, άρδευσης γειτονικών περιοχών)
-Η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την ασφαλή λειτουργία των παραπάνω.
Προκειμένου να υλοποιηθεί η σύμβαση απαιτείται η σύνταξη Master Plan, εκπόνηση οριστικών μελετών για τις λιμνοδεξαμενές και κατασκευή συναφών έργων.
Η κατανάλωση νερού όπως ενημέρωσε χθες ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσαιών κ. Δημ. Κουτσιφέλης κινείται ακόμη σε αυξημένα επίπεδα.
Η παραγωγή ημερησίως κινείται στα 48.000 κυβικά νερό, με τα πηγαία νερά να κινούνται μόνο στα 9.000 κυβικά την ημέρα, με αποτέλεσμα, να παρατηρούνται υπερβάσεις στα χλωριούχα.
Προκειμένου να αυξηθεί και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε χθες την προμήθεια τριών μονάδων αντίστροφης όσμωσης για τις γεωτρήσεις στο Σαρακηνό, το Λατομείο και το 2ο Πολωνικό, που αναμένεται ότι θα προσθέσουν 5.300 κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο με μηδενικά χλωριόντα, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.
Ο κ. Κουτσιφέλης ενημέρωσε το Δ.Σ ότι το έργο αυτοματοποίησης του συστήματος ύδρευσης υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και υπολογίζεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 θα έχουν εγκατασταθεί 30 σταθμοί συλλογής πληροφοριών εξωτερικού υδραγωγείου και πιθανόν δύο έως πέντε σταθμοί εξωτερικού
Ανοίγει εξάλλου ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου Σέσκλου με το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού 180.000 Ε και η β’ φάση της αποχέτευσης των Μελισσατίκων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, ενώ στο στάδιο της μελέτης είναι το έργο της αποχέτευσης στο Σωρό προϋπολογισμού 180.000 Ε.
Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΜΒ χθες εξάλλου έδωσε παράταση ενός μήνα στην επιχείρηση ΜΑΝΟΣ για να κατασκευάσει τις υποδομές που θα της επιτρέψουν τη νόμιμη λειτουργία της, με την κατηγορηματική επισήμανση ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει επιβάρυνση στο Βιολογικό Καθαρισμό, αμέσως θα διακοπεί η σύνδεση του εργοστασίου με το δίκτυο αποχέτευσης.

Η επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων
Κοινή πρόταση για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατέθεσαν τα δύο σωματεία της ΔΕΥΑΜΒ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που έγιναν για την υπογραφή της νέα συλλογικής επιχειρησιακής σύμβασης.
Χθες ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργος Μακρής επισήμανε ότι η διαδημοτική επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζομένων, σύμφωνα με την νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «το ταμείο δεν αντέχει, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να πληρωθούν τα χρήματα» .
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, με την αναπροσαρμογή των μισθών η ΔΕΥΑΜΒ θα χρειαστεί περίπου 600.000 ευρώ , ποσό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει, γι’ αυτό και προτάθηκε να υπάρξει και νέα διαπραγμάτευση για να βρεθεί η χρυσή τομή.
Η ΔΕΥΑΜΒ καταβάλλει σε μισθοδοσία το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ με τη νέα αύξηση οι μισθοί θα καλύπτουν το 50% των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου