ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζουν οι διαλέξεις Αστρονομίας

αρχίζουν-οι-διαλέξεις-αστρονομίας-118335

Μια εξαιρετική σειρά διαλέξεων «Αστρονομίας για όλους», ξεκινάει την ερχόμενη Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Πρόκειται για τις τόσο επιτυχημένες διαλέξεις που γίνονται εδώ και πάνω από μια 20ετία και κατατοπίζουν τους επιστήμονες της Μαγνησίας, κυρίως των θετικών επιστημών, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας διαφόρων τομέων και ιδιαίτερα της αστρονομίας και της διαστημικής.

Το πρώτο θέμα είναι «Η διαβίωση και η επιστημονική έρευνα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – μια Ευρωπαϊκή προοπτική» και εισηγητής ο Δρ. μετεωρολόγος Σεραφείμ Σπανός, Μέλος της Εταιρείας και διευθυντής του Γυμνασίου Ιωλκού. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) αποτελεί μια δαπανηρή πολυεθνική προσπάθεια, στην οποία μεταξύ των άλλων έχει επενδύσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), για την κατανόηση των επιπτώσεων της διαβίωσης του ανθρώπου σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Επίσης αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης των συνεπειών, που η μικροβαρύτητα εισάγει σε συνηθισμένα φυσικά φαινόμενα του γήινου περιβάλλοντος όπως πήξη, κρυστάλλωση, θερμική κυκλοφορία κλπ. Ο απώτερος σκοπός αυτού είναι η μελλοντική εκμετάλλευση των τεχνολογιών, που θα αναπτυχθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υλικών με εξαιρετικές ιδιότητες και διαστημική προέλευση.

Τα άλλα θέματα που προγραμματίστηκαν να αναπτυχθούν εφέτος από διάφορους επιστήμονες, Βολιώτες και ξένους είναι: «Η Αστρονομία των νετρίνων», αν «Μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο;», «Το Διαστημικό Κέντρο “Τζόνσον” του Χιούστον (NASA)», «Οι τελευταίες έρευνες για τη δημιουργία των αεριωδών πλανητών. Η περίπτωση του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα», «Η εφαρμογή των φυσικών νόμων στα διαστημικά ταξίδια», «Το Βασιλικό Πλανητάριο EISE EISINGA (Franeker – Ολλανδία), το πιο παλαιό σε λειτουργία πλανητάριο του κόσμου». Οι διαλέξεις γίνονται την πρώτη Κυριακή του μηνός και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου