ΤΟΠΙΚΑ

Kινητοποιήσεις για τον περιφερειακό

kινητοποιήσεις-για-τον-περιφερειακό-851206

Στην εφαρμογή του «σχεδίου» κινητοποιήσεις περνά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις που θα ξεμπλοκάρουν το πολύπαθο έργο του περιφερειακού του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η νομαρχιακή αρχή ανακοίνωσε χθες ο αντινομάρχης Έργων Ηλ. Ξηρακιάς. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στη διάρκεια της εβδομάδας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών με τοπικούς φορείς.
Οι συναντήσεις είναι διαδοχικές και με ταχείς ρυθμούς, με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας να προτείνει ως μέτρο πίεσης την κινητοποίηση φορέων. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η μορφή που θα έχουν.
Χθες ο αρμόδιος αντινομάρχης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η οποία άλλωστε είχε εκφράσει πρόσφατα τη σύμφωνη γνώμη της με τις προθέσεις της ΝΑΜ.
Αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν χθες ή θα γίνουν σήμερα με τους δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας, με το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας και το Επιμελητήριο.
Σκοπός των συναντήσεων είναι να μεταφερθεί κάθε ενημέρωση που έχει έως αυτή την ώρα η Νομαρχία Μαγνησίας σχετικά με την εργολαβία-σκούπα στον περιφερειακό και να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, αποτελούν το μοναδικό πλέον μέτρο πίεσης, προκειμένου το έργο του περιφερειακού να βγει από το τέλμα που έχει περιέλθει.
«Οι υποσχέσεις ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν δυναμικά δίνουν και παίρνουν και πάλι όμως η εργολαβία, βρίσκεται σε σημείο-μηδέν», ανέφερε ο αντινομάρχης.
Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος ότι ίσως τις κινητοποιήσεις προλάβει η έναρξη των εργασιών με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το έργο δεν μπορεί πια να αφεθεί στην τύχη του, όπως πρόσθεσε.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο μεταξύ, επαναφέρει δυναμικά την πρότασή της για συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του έργου του περιφερειακού.
Το αίτημα έχει τεθεί προ μηνών, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής θετικά.
Ο κ. Ξηρακιάς υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου θα συσταθεί έστω και άτυπα με απόφαση του νομάρχη, ώστε να εποπτεύεται σε τοπικό επίπεδο η εξέλιξη των εργασιών στον περιφερειακό και να μπορούν έγκαιρα να γίνονται παρεμβάσεις για την αποτροπή τυχόν εμπλοκών που παρουσιάζονται στην πορεία του έργου.
Η τελευταία ενημέρωση που είχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σχετικά με την εξέλιξη της εργολαβίας-σκούπα ήταν το «απαγορευτικό» της Αρχαιολογικής στον εργολάβο να αναπτύξει τις εργασίες κοντά στον μυκηναϊκό τάφο.
Η Αρχαιολογική δεν δίνει την έγκρισή της εάν προηγουμένως δεν παραδοθεί η μελέτη που προσδιορίζει τις εργασίες προσωρινής στερέωσης του αρχαιολογικού μνημείου.
Αιτία της μη παράδοσης της μελέτης από τον μελετητή είναι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη ΝΑΜ, η καθυστέρηση καταβολής της αμοιβής του, ύψους 25.000 ευρώ, από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ένα μήνα και πλέον μετά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση της εταιρίας που ανέλαβε την εργολαβία-σκούπα στον περιφερειακό, τα μηχανήματα παραμένουν με κλειστές τις μηχανές στο σημείο κοντά στον θολωτό τάφο.
Στο σημείο έχει δοθεί προτεραιότητα, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα συνδέσει τα δύο τμήματα του περιφερειακού και θα δώσει σε κυκλοφορία το κομμάτι από τον κόμβο Λαρίσης μέχρι τη Γορίτσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου