ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδει τα γεγονότα ο Μπους

διαψεύδει-τα-γεγονότα-ο-μπους-851206

Υπό το βάρος νέων στοιχείων που ήλθαν στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους υπεραμύνεται της χρήσης μυστικών φυλακών στο εξωτερικό για την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA και διακηρύσσει ότι οι ΗΠΑ δεν καταφεύγουν σε βασανιστήρια κατά την ανάκριση.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν βασανίζει ανθρώπους» δήλωσε ο Μπους από το Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την κράτηση και την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία είναι «επιτυχές και νόμιμο» και λειτουργεί για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού.
«Όταν εντοπίσουμε κάποιον που μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με μία επίθεση στην Αμερική, εννοείται θα τον κρατήσουμε και θα τον ανακρίνουμε. Ο αμερικανικός λαός αναμένει από εμάς να βρούμε πληροφορίες για τον προστατεύσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας» τόνισε.
Οι δηλώσεις Μπους ήλθαν σε απάντηση πληροφοριών για μυστικά υπομνήματα του 2005 που φέρεται να ενέκριναν ακραίες μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία.
Ενεργό το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ -το οποίο παραδέχθηκε πέρυσι εν μέσω διεθνούς κατακραυγής ο Τζορτζ Ο.Μπους- παραμένει ενεργό, είχε δηλώσει νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος αποκαλύπτοντας ότι στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών έχει κρατηθεί έκτοτε τουλάχιστον ένα μέλος της Αλ Κάιντα.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κράτηση αφότου ο Λευκός Οίκος απέφυγε αρχικά να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει προχωρήσει εκ νέου σε κρατήσεις και ανακρίσεις συλληφθέντων σε μυστικές τοποθεσίες, και επέμεινε ότι «ΗΠΑ δεν διαπράττουν βασανιστήρια».

Η εφημερίδα New York Times έγραψε την Πέμπτη ότι η CIA κρατεί εκ νέου φυλακισμένους σε «μαύρα σημεία» στο εξωτερικό και ότι το 2005 το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον τότε υπουργό Αλμπέρτο Γκονζάλες είχε εκδώσει απόρρητη γνωμοδότηση με την οποία υιοθετούνταν οι σκληρότερες ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA.

Η Ελίζα Μασίμινο, διευθύντρια της οργάνωσης «Πρώτα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» με έδρα την Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος της CIA υπό το φως της γνωμοδότησης του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της CIA είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα Washington Post στα τέλη του 2005 και ο Τζορτζ Ο.Μπους αναγκάστηκε να το επιβεβαιώσει τον Σεπτέμβριο του 2006 έπειτα από διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία.
Το μυστικό υπόμνημα
Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα NY Times έγραψε ότι το μυστικό υπόμνημα του 2005 για πρώτη φορά επιτρέπει ρητά επώδυνες σωματικές και ψυχολογικές τακτικές, όπως χαστούκια, εικονικό πνιγμό και έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το υπουργείο παραμένει προσηλωμένο σε νομική συμβουλή του 2004, στο οποίο τα βασανιστήρια χαρακτηρίζονται αποτροπιαστικά.
Τον Ιούλιο ο Μπους διέταξε τους ανακριτές της CIA να συμμορφωθούν με τη Διάσκεψη της Γενεύης κατά των βασανιστηρίων, αλλά η Μασίμινο υποστηρίζει ότι τόσο η διαταγή όσο και οι «νομικές συμβουλές» της κυβέρνησης, δίνουν το περιθώριο για σκληρές ανακρίσεις.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέι Ροκφέλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τα κείμενα των αναφερομένων νομικών συμβουλών, λέγοντας ότι ποτέ το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να ενημερωθεί για τις απόρρητες γνωμοδοτήσεις.
Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλε και ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου