ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο η ταινία “Ελ Γκρέκο”

στο-βόλο-η-ταινία-ελ-γκρέκο-851206

Ειδική προβολή, τιμής ένεκεν, αφιερωμένη στον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στο Βόλο, προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον των φίλων του σινεμά η ταινία “Ελ Γκρέκο”. Η δημιουργία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, δημιουργού του Καβάφη, φέρει την συνθετική σφραγίδα του κορυφαίου Βαγγέλη Παπαθανασίου, Βολιώτη στην καταγωγή και για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται η ανωτέρω εκδήλωση στην γενέτειρα του συνθέτη.
Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ενώ θα διοργανωθεί και μια σειρά επίσημων εκδηλώσεων: Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου. Στις 15 Οκτωβρίου θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Στιγμές από την ταινία El Greco» στον Πολυχώρο του Συντάγματος. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα, στο θέατρο Παλλάς.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και ο Ζακ Λανγκ, καθώς και οι συντελεστές της ταινίας.
Η ταινία έχει θέμα την περιπετειώδη ζωή του ζωγράφου. Από την Κρήτη και την Βενετία μέχρι τις αυλές του Τολέδο, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος αναζητά την καλλιτεχνική και προσωπική ελευθερία.
Η ταινία ξεκινά το 1566 στον Χάνδακα (μετέπειτα Ηράκλειο) όπου ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (τον ερμηνεύει ο Νικ Ασντον) μαθαίνει να ζωγραφίζει. Ο πατέρας του (Γιώργος Χαραλαμπίδης) μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη. Μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα ο Γκρέκο προσπαθεί να συμφιλιώσει την κρητική του καταγωγή με τον προφανή μαγνητισμό που ασκεί πάνω του η Βενετία. Αφού φτάσει στην Ιταλία θα μαθητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Τισιάνο (Σωτήρης Μουστάκας). Η ταινία επικεντρώνεται στους έρωτες του μεγάλου ζωγράφου και στη φιλία του με τον Ισπανό ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα (Χουάν Ντιέγκο Μπόττο). Η ταινία επικεντρώνεται στους αγώνες του Ελ Γκρέκο κατά των θεσμών –όπως η Ιερά Εξέταση.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το σενάριο η Βρετανίδα Τζάκι Παβλένκο και ο Γιάννης Σμαραγδής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου