ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθειες εκτόνωσης καταβάλλονται στο ΠΑΣΟΚ

προσπάθειες-εκτόνωσης-καταβάλλονται-851206

Προσπάθεια συνεννόησης ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα «στρατόπεδα» των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ εν όψει του κρίσιμου Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν στο θέμα του μητρώου: τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου βάσει των καταλόγων που ήδη υπάρχουν.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, ενώ θα είναι απαραίτητη η επί τόπου εγγραφή στο ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να μην υπάρξουν διπλοψηφίες θα γίνει χρήση των καταλόγων του Κινήματος.
Επίσης, οι Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης συμφωνούν ότι δεν θα χρειαστεί η συλλογή υπογραφών για να στηρίξουν τις υποψηφιότητές τους.
«Αγκάθι», ωστόσο, φαίνεται ακόμα να αποτελεί το θέμα της εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου προς το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου σχετικά με το αν η ανάλυση των αιτιών της ήττας στις εκλογές θα έχει πολιτικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικό, πάντως, της προσπάθειας αποφόρτισης του κλίματος είναι το γεγονός ότι τα «στρατόπεδα» των Παπανδρέου και Βενιζέλου συνέρχονται εκτός Χαριλάου Τρικούπη.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες και το άρθρο του Κώστα Λαλιώτη στην εφημερίδα Τα Νέα.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα δόθηκε η πλατφόρμα θέσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα κάνει σήμερα και η Μαρία Δαμανάκη.
Πλατφόρμα θέσεων αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός της εβδομάδας και ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ εφόσον επανεκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ανοικτά υπέρ του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και ο Αντώνης Λιβάνης, στενότατος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε προχθές με την Βάσω Παπανδρέου, τον Χρήστο Βερελή και τον Μίμη Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου φέρεται να του ζήτησε να μειωθεί η ένταση και να υπάρξει εγγύηση του αδιάβλητου των διαδικασιών για την εκλογή αρχηγού. Η ίδια δήλωσε πως το «πρόβλημα δεν είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, ο Χρήστος Βερελής εξέφρασε την άποψη ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πολύ καλύτερο και σημείωσε πως όλα εξελίσσονται ομαλά.
Εν τω μεταξύ, στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου.
Αλλωστε, το θέμα των υπογραφών είναι ένα εκ των οποίων θα συζητηθεί στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία ήταν δύο, είχε αποφασισθεί να μην συγκεντρωθούν υπογραφές υποστήριξης.
Την ίδια ώρα, αιχμηρός εμφανίστηκε εκ νέου ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, όπου μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην κρίση του 89, δήλωσε: «Στάθηκα τότε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, τη στιγμή που συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του έφευγαν, του έλεγαν “παραιτήσου” ή πήγαιναν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό».
Ενδεικτικό του κλίματος και το σχόλιο στελέχους του ΠΑΣΟΚ, προσκείμενου στον Γ. Παπανδρέου, που είπε: «Θέλουμε έναν πολιτικό για αρχηγό ή έναν βλαχοδήμαρχο που αγαπά τον εαυτό του και ζηλεύει την σκιά του;»
Σήμερα, το Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου