ΤΟΠΙΚΑ

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η νόσος Αλτσχάιμερ

διαστάσεις-επιδημίας-παίρνει-η-νόσος-851206

Διαστάσεις επιδημίας εκλαμβάνει συν τω χρόνο η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία προσβάλλει το 8% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και το 5% αντίστοιχα, μικρότερων ηλικιών. Τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο είναι εξίσου ανησυχητικά, λαμβανομένης υπόψη της αδιάψευστης γλώσσας των αριθμών, που “κάνει λόγο” για 500 περιστατικά στην περιοχή της Μαγνησίας, τα οποία σημειώθηκαν κατά την τελευταία διετία.
Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσαν ενώπιον ακροατηρίου οι εισηγητές της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεταξουργείο, με θέμα την “εξέλιξη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ” και συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλά. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η δήλωση της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, Μαρίνας Χρυσοβελώνη ότι “οι δείκτες της νόσου αυξάνονται διαρκώς, ενώ αποδεικνύεται οι δείκτες του καρκίνου δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη άνοδο όσο η νόσος Αλτσχάιμερ”. Η ίδια αυξητική τάση “είναι εμφανής και στην περιοχή της Μαγνησίας” όπως υπογράμμισε η κ. Χρυσοβελώνη, η οποία προσέθεσε ότι απώτερος στόχος είναι “η διοργάνωση παρόμοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα”.
Αρωγός στην δράση που αναπτύσσει η Εταιρεία είναι και η τοπική Εκκλησία κι όπως υπογραμμίζει ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος “ σταθήκαμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και πετύχαμε να έχουμε στην πόλη μας το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα ουσιαστικής περίθαλψης και φιλοξενίας».
Εκ των εισηγητών της χθεσινής ημερίδας ήταν και η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάϊμερ Αθήνας, Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, η οποία είπε μεταξύ των άλλων ότι “στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συχνότητα εμφάνισης της νόσου, καθώς θα πάρει διαστάσεις επιδημίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Το κοινό, αλλά και τα συστήματα υγείας, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα κράτη, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την επιδημία της άνοιας που έρχεται” κατέληξε η κ. Σακκά.
Η Νομικός και Γενική Γραμματέας του Σωματείου Αλτσχάϊμερ Αθηνών, Ελένη Μαρκάτη, ανέπτυξε την εξίσου σοβαρή νομική διάσταση του θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πολύ σπάνια δίνονται επιδόματα σε άτομα με Αλτσχάϊμερ, γιατί η συγκεκριμένη νόσος δεν αναγνωρίζεται ακόμη σαν αναπηρία η οποία χρίζει βοηθείας. Δίνονται, είπε, επιδόματα για παραπληγικούς, τετραπληγικούς και τυφλούς, αλλά όχι στις περιπτώσεις ασθενών με Αλτσχάϊμερ”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου