ΤΟΠΙΚΑ

Καταστολή και μαζικές συλλήψεις

καταστολή-και-μαζικές-συλλήψεις-851206

Πλήθη βουδιστών μοναχών επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Μιανμάρ για να γλιτώσουν από το κύμα συλλήψεων στο οποίο έχει καταφύγει το στρατιωτικό καθεστώς, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για την καταστολή των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της 20ετίας.
Στην πρωτεύουσα έχει διαμορφωθεί κλίμα τρόμου. Στρατιώτες σε οχήματα με μεγάφωνα προειδοποιούν τους κατοίκους να μην φέρουν αντίσταση στις συλλήψεις ανθρώπων που μετείχαν την περασμένη εβδομάδα στις διαδηλώσεις κατά της χούντας, λέγοντας ότι έχουν στη διάθεσή τους «φωτογραφίες» των διαδηλωτών.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πολλοί μοναχοί μετέβησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό για να αποχωρήσουν από την Ρανγκούν. Οι οδηγοί λεωφορείων φαίνεται πως αρνούνται να μεταφέρουν τους μοναχούς, φοβούμενοι ότι δεν θα τους επιτραπεί από το στρατιωτικό καθεστώς να προμηθευθούν καύσιμα.
Εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους πολλοί μοναχοί, βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκφράζουν φόβους για την τύχη τους. Το καθεστώς προχώρησε σε νέες συλλήψεις αντιπάλων του καθεστώτος χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ιμπραήμ Γκαμπάρι.
Οι αστυνομικοί επιβίβασαν τους συλληφθέντες σε οκτώ φορτηγά στην Ρανγκούν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στη νύχτα σε ένα σπίτι κοντά στην περίφημη παγόδα Σβενταγκόν και συνέλαβαν όλους τους ενοίκους, αφήνοντας μόνο ένα 13χρονο κορίτσι.
Η καταστολή συνεχίζεται παρά τις όποιες ελπίδες δημιούργησε η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Ιμπραήμ Γκαμπάρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό της χούντας Θαν Σβε, προσπαθώντας μάλλον μάταια να τον πείσει να ανοίξει διάλογο με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.
Πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι ο Ιμπραήμ Γκαμπάρι αναμένεται να επιστρέψει στην Μιανμάρ, αλλά είναι αβέβαιο εάν η αποστολή του, αλλά και οι διεθνείς πιέσεις, θα συμβάλουν στην αλλαγή της πολιτικής της χούντας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, διαμαρτυρόμενη για την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου