ΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα στο Βόλο

σε-ετοιμότητα-τα-συνδικάτα-στο-βόλο-851206

“Θερμό” χειμώνα προανήγγειλε το ΕΚΒ, εφόσον η Κυβέρνηση επιχειρήσει ανατροπές στο Ασφαλιστικό, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει του κοινωνικού διαλόγου.
“Ανοιχτά μέτωπα” για την εργατική τάξη παραμένουν επίσης η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και ο νέος προϋπολογισμός, που όπως επισημάνθηκε και χθες για μία ακόμη φορά από το προσχέδιο αποδεικνύεται ότι είναι αντιλαϊκός και φορομπηχτικός.
Το πλαίσιο δράσης για όλες τις διεκδικήσεις θα τεθεί επί τάπητος για να οριστικοποιηθεί σε ευρεία σύσκεψη όλων των σωματείων της δύναμης του ΕΚΒ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Το θέμα του ασφαλιστικού απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΚΒ εν όψει της ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή, με όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις να συμφωνούν ότι οι αλλαγές που φέρεται να προτείνει η Κυβέρνηση είναι αντεργατικές και, εμμέσως πλην σαφώς, θίγουν τα όρια συνταξιοδότησης, ειδικά με τη ρύθμιση που προωθείται “ για εθελούσια παραμονή στην εργασία μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας”.
”Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη δήθεν εθελουσία παραμονή στην εργασία, αφού κάτι τέτοιο έμμεσα παραπέμπει σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παρατήρησε χθες στη συνεδρίαση του προεδρείου ο κ. Ηλίας Τασσιός, πρόεδρος του ΕΚΒ. Έχουμε εγκαίρως επισημάνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα κατοχυρώνουν θεσμικώς ένα κοινωνικά δικαιότερο Ασφαλιστικό Σύστημα, προϊόν ευρείας λαϊκής συναίνεσης και όχι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων.
Τυχόν μονομερείς αποφάσεις, που θα ανατρέπουν επί το δυσμενέστερο τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας) και δεν θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, θα μας βρουν αντιμέτωπους και έτοιμους να υπερασπισθούμε κατακτήσεις αλλά και το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών μας συμπλήρωσε ο ίδιος.”
Όσον αφορά στη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, το ΕΚΒ θα συνταχθεί με το πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα θέσει η ΓΣΕΕ και που θα στοχεύει στην αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματος, στην αύξηση λόγω του πληθωρισμού αλλά και με βάση την σύγκλιση με το μέσο όρο των αμοιβών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Στο προεδρείο έγινε εξάλλου ενημέρωση για τα προβλήματα της ΙΡΝΤΑ, που οδήγησαν τελικά στην αναστολή εργασιών της.
Το ΕΚΒ εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του στις απολύσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, να κλείνουν και να ξανανοίγουν επιχειρήσεις με άλλο αντικείμενο, χωρίς να επωφελούνται οι εργαζόμενοι και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Το ΕΚΒ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναλάβει μία προσπάθεια να συσπειρώσει τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους γύρω από το ΕΚΒ, να ξεκινήσει τις επισκέψεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, αρχής γενομένης από την ΚΟΝΤΙ σήμερα και τη ΜΕΤΚΑ τη Δευτέρα, όπου προγραμματίζονται συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, όσο και με τα σωματεία.

Αλλες αποφάσεις
Στο μεταξύ το ΕΚΒ σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας προγραμματίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα ημερίδα με θέμα «μυοσκελετικά προβλήματα» στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην ανάγκη να συσταθούν επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Τέλος, όσον αφορά στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του πρώτου Εργατικού Κέντρου στο Βόλο, αυτές θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Ηλ. Τασσιός έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τα υπουργεία Εργασίας, Πολιτισμού, αλλά και στους τοπικούς φορείς, προκειμένου να συνδράμουν την προσπάθειά του.
Το ΕΚΒ προτίθεται να απευθύνει σχετική πρόσκληση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου