ΤΟΠΙΚΑ

Μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμυρών

μεγαλύτερος-κίνδυνος-πλημμυρών-128701
Το φαινόμενο των πλημμυρών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, εξετάζουν στο Διεθνές Συνέδριο που διεξάγεται από χθες στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με τίτλο «Advanced Methods for Flood Estimation in a Variable and Changing Environment», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος COST ES0901 «FloodFreq» και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Αυτό που τονίστηκε στο συνέδριο ήταν ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών ακόμη και με βροχές που ξεπερνούν ελαφρώς τα κανονικά επίπεδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Μάλιστα στη χθεσινή πρώτη μέρα του Συνεδρίου τόνισαν ότι το θέμα των πλημμυρών είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο, γιατί τα τελευταία χρόνια ο κίνδυνος και οι καταστροφές από πλημμύρες είναι αυξημένες σε ολόκληρη της Ευρώπη. Παράλληλα εξέφρασαν την ανάγκη σχεδιασμού υδροτεχνικών έργων, που θα έχουν ως σκοπό την προστασία έναντι πλημμυρών.

Στο Διεθνές Συνέδριο συμμετέχουν περίπου 100 άτομα από όλο την Ευρώπη, ενώ συνολικά θα γίνουν 34 παρουσιάσεις. Μάλιστα στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται θέματα όπως: Στατιστικές μέθοδοι για την εκτίμηση συχνότητας πλημμυρών, ανάλυση συχνότητας πλημμυρών , περιφερειακή ανάλυση συχνότητας πλημμυρών, η πρόβλεψη των πλημμυρών και ανάλυση των ιστορικών πλημμυρών.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανάσιος Λουκάς, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, «το συνέδριο έχει ως θέμα την μελέτη και την εκτίμηση των πλημμυρών αλλά και τον σχεδιασμό υδροτεχνικών έργων, που έχουν ως σκοπό την προστασία έναντι των πλημμυρών και γενικότερα τον σχεδιασμό των υδροτεχνικών έργων. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο κυρίως γιατί τα τελευταία χρόνια ο κίνδυνος και οι καταστροφές από πλημμύρες αυξάνονται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους, στον φυσικό λόγω της κλιματικής μεταβλητότητας αλλά και στην άναρχη επέκταση των πόλεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», κατέληξε ο κ. Λουκάς.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Μαγνησίας και στα πλημμυρικά φαινόμενα ο κ. Σωκράτης Αναγνώστου τόνισε: «Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή μας έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2006 και μάλιστα έπληξε τον χώρο γύρο από το κτήριο που διοργανώνεται σήμερα το συνέδριο. Ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν συνήθη στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα τελευταία 30 – 40 χρόνια έχουν αλλάξει άρδην τα υδρολογικά δεδομένα. Γι΄ αυτό ευθύνονται τα καμένα δάση, η τσιμεντοποίηση, τα μπαζώματα, η αλλαγή χρήσεων γης, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, αυτή η μάστιγα της χώρας μας, που περιορίζει τους ελεύθερους χώρους οι οποίοι παλαιότερα απορροφούσαν ή διοχέτευαν με φυσική ροή το νερό προς τη θάλασσα. Έτσι πολλές περιοχές κινδυνεύουν πλέον να πλημμυρίσουν ακόμη και με βροχές που ξεπερνούν ελαφρώς τα κανονικά επίπεδα. Είναι προφανές λοιπόν ότι από όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο κίνδυνος από τις πλημμύρες μεγάλωσε» κατέληξε ο κ. Αναγνώστου.

Το συνέδριο θα κλείσει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου με μια ενότητα που θα αναλύσει τις τάσεις της πλημμύρας, από τις καταγραφές που έχουν γίνει, μέσα από τις οποίες διαφαίνονται οι αλλαγές του φαινομένου μέσα στο χρόνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου