ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές με ηλεκτρονική ψήφο

εκλογές-με-ηλεκτρονική-ψήφο-131340
Αγονη η χθεσινή πρώτη, με τη μέθοδο της κάλπης, για την ανάδειξη Συμβουλίου Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανθρώπινο «τείχος» ύψωσαν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί στη Γεωπονική Σχολή, όπου στήθηκε η μία από τις δύο κάλπες -η δεύτερη στην Ιατρική της Λάρισας- για την ανάδειξη των πρώτων αιρετών μελών του ανώτατου συμβουλίου στο τοπικό ΑΕΙ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Πρωταγωνιστές διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα της έλευσης της εφορευτικής επιτροπής, αποτρέποντας την είσοδό τους στο εκλογικό τμήμα και κατά συνέπεια των ψηφοφόρων. Το τέλος του «επεισοδίου» χωρίς εκπλήξεις: ματαίωση των εκλογών.
Η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται αύριο και η προδιαγεγραμμένη ματαίωσή της και αυτή τη φορά, δίνει τη σκυτάλη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.
Από τις 8 π.μ., μπροστά από την κεντρική είσοδο της Γεωπονικής Σχολής, φοιτητές ανήρτησαν πανό κατά των εκλογών και δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος, εμποδίζοντας την προσέλευση συμμετεχόντων στην ψηφοφορία. Κατά την άφιξή τους τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ενημερώθηκαν, εν μέσω συνθημάτων, από τους διαδηλωτές φοιτητές και καθηγητές ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν οι εκλογές, ενέργεια για την οποία άλλωστε εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων και φοιτητικών συλλόγων είχαν προαναγγείλει και μία ημέρα πριν, μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η κάλπη, που επρόκειτο να ανοίξει στις 9 π.μ. για την ανάδειξη των οκτώ αιρετών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος σε σύνολο 19 υποψηφίων, έμεινε κενή, περιμένοντας πλέον την επαναληπτική διαδικασία αύριο Πέμπτη, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι έχει την ίδια «τύχη».
Αναμένοντας τη συγκέντρωση ματαίωσης των εκλογών, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αναχώρησαν, υπογράφοντας πρακτικό για παρακώλυση της διαδικασίας.
«Αρνήθηκαν να μας επιτρέψουν να περάσουμε στο χώρο και κατά συνέπεια οι εκλογές ματαιώθηκαν. Η διαδικασία θα επαναληφθεί την Πέμπτη και αν ματαιωθεί και πάλι, τότε θα ακολουθήσει ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως προβλέπεται από το νόμο», δήλωνε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Χρήστος Κόλιας.
«Οι φοιτητές έχουν αποφασίσει την αντίδρασή τους και την παρεμπόδιση των εκλογών. Εμείς δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις θέσεις μας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το εφαρμόσουμε το νόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Πορεία σήμερα
Φοιτητικοί σύλλογοι και πανεπιστημιακοί έχουν δηλώσει την αντίδρασή τους στην εφαρμογή του νέου νόμου και την εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης, θεωρώντας ότι με τον τρόπο ανάδειξής τους «θα αποτελέσουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των μνημονιακών μέτρων μέσα στα Πανεπιστήμια».
Σήμερα, φοιτητές και ακαδημαϊκοί καθηγητές δίνουν ραντεβού, στις 11 το πρωί, μπροστά από το πανεπιστημιακό κτήριο Παπαστράτου, από όπου θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων έχει δηλώσει την πρόθεση να προσφύγει νομικά κατά της εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος, ενώ για χθες, αύριο, αλλά και την ημέρα διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει προκηρύξει απεργία.
Σε όσα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αναβάλλεται η εκλογική διαδικασία, αυτή επαναλαμβάνεται μετά από δυο ημέρες με κάλπη και κατόπιν η διοίκηση τους θα επιλέγει την «επιστολική» ή την «ηλεκτρονική ψήφο».
Σε όποιο Ιδρυμα δεν γίνουν εκλογές ορίζονται αυτόματα σύμφωνα με το νόμο στις θέσεις των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων τους, τα αρχαιότερα μέλη τους.
Εκτός από τα οκτώ αιρετά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, οι υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνονται με έναν εκλεγμένο φοιτητή και έξι εξωτερικά μέλη, τα οποία θα επιλεγούν με βάση τα βιογραφικά τους.
Το συμβούλιο θα έχει τετραετή θητεία και θα είναι από 1η Ιανουαρίου του 2013, το κυρίαρχο όργανο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από το οποίο θα προκύψει και ο νέος πρύτανης του Ιδρύματος.
Απλησίαστη η κάλπη
και στην Ιατρική
Τη διεξαγωγή των εκλογών, χθες, για το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ματαίωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιοχημείας και Ιατρικής, στο κτήριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο στη Λάρισα.
«Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι ένα αυταρχικό, αντιδημοκρατικό όργανο που έρχεται ν’ αντικαταστήσει και να καταργήσει στην πράξη όλα τα δημοκρατικά, συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου εφαρμόζοντας το νόμο Διαμαντοπούλου, για τα πανεπιστήμια.
Η προσπάθεια αυτή, για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, βρήκε τη μαζική απάντηση φοιτητών και καθηγητών. Ακολουθώντας τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Βιοχημείας και Ιατρικής Λάρισας, του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων Π.Θ. και φοιτητικών συλλόγων του Βόλου, ματαιώσαμε την εκλογική διαδικασία έπειτα μετά από δυναμική παρέμβαση», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων της Λάρισας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου