ΤΟΠΙΚΑ

Λιτότητα μέχρι το 2010

λιτότητα-μέχρι-το-2010-851206

Επιδόθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού (οικονομικού έτους 2008) στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, πρόκειται «για ένα πολύ κρίσιμο προϋπολογισμό καθώς είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος στο οποίο μας είχαν οδηγήσει λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος και είναι ο προϋπολογισμός που σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση της οικονομικής εξυγίανσης, την οποία έχει ανάγκη η χώρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και να είμαστε συνεπείς με τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις».

Το προσχέδιο
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εδραιώνει τη δημοσιονομική εξυγίανση εφόσον βασικοί άξονές του είναι:
-Η κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και η μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.
-Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και την καθιέρωση εθνικής σύνταξης.
-Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων
-Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ένα ευρύ κοινωνικό διάλογο, και
-Η περαιτέρω ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης,για πρώτη φορά από το 1992 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα βρεθεί το 2008 κάτω του 100% του ΑΕΠ.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι στο τέλος του 2007 θα ανέλθει σε 213.330 εκατ. ευρώ ή 101,9% του ΑΕΠ και το 2008 θα διαμορφωθεί στα 221.547 εκατ. ευρώ ή 98,9% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2008 είπε ότι αναμένεται αύξηση των επενδύσεων κατά 10,5%, αύξηση της απασχόλησης στο 1,9% και μείωση της ανεργίας στο 7,4%. Επίσης προβλέπεται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,3% και αύξηση των εισαγωγών κατά 7,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,6% έναντι του 2,7% που αναμένεται να “κλείσει” το 2007.

Αύξηση εσόδων και μείωση ελλείμματος
Σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 11,6% και περιορισμό του ρυθμού αύξησης των δαπανών στα επίπεδα του 6,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει την περαιτέρω σημαντική μείωση του ελλείμματος του Δημοσίου το 2008, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ από 2,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2007.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι με αυτόν ξεκινά η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και αποβλέπει:
– Στην κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.
– Στην συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με έμφαση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
– Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής από το 2008 και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης (από το 2009).
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2008 τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 11,3% και θα διαμορφωθούν στα 57,92 δισ. ευρώ από 52,05 δισ. ευρώ το 2007. Η αύξηση αυτή θα προέλθει από την αύξηση κατά 12,3% ή κατά 5,97 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, τα οποία και θα ανέλθουν στα 54,575 δισ. ευρώ από 48,605 δισ. ευρώ το 2007.
Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει προεκλο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου