ΤΟΠΙΚΑ

Οι ΑΧΕΠΑΝΣ βοηθούν το Βόλο

οι-αχεπανσ-βοηθούν-το-βόλο-135449
Την περασμένη Πέμπτη μία ομάδα Βολιωτών χάρισε στο Δημοτικό Παντοπωλείο τρόφιμα μακράς διάρκειας βάρους ενός τόνου, προκειμένου να διανεμηθούν για τις ανάγκες των άπορων συμπολιτών μας. Μία ποσότητα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη. Η συγκεκριμένη κίνηση αλληλεγγύης μόνον απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει. Πολλώ μάλλον που αυτή την πρωτοβουλία την είχαν τα μέλη του νεοσύστατου Τμήματος Βόλου των ΑΧΕΠΑΝΣ. Ένα τμήμα που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου στην πόλη μας και η οποία με αυτή την πρωτοβουλία τους εξέπεμπαν ένα δυνατό μήνυμα στην τοπική κοινωνία. Ότι δηλαδή οι ομογενείς της διασποράς είναι παρόντες στην κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Για τους παραπάνω λόγους κρίναμε σκόπιμο να έχουμε μία σύντομη συζήτηση με τον Πρόεδρο του τοπικού Τμήματος Βόλου των ΑΧΕΠΑ τον κ. Απόστολο Οντόπουλο, για να μας εξηγήσει τις καταστατικές αρχές των ΑΧΕΠΑΝΣ, τις προθέσεις τους όσον αφορά στο φιλανθρωπικό έργο του τοπικού Τμήματος και επιπλέον να έχουμε απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τη βοήθεια της οργάνωσης σε εκείνους που θέλουν να μεταναστεύσουν, ή για τους ομογενείς της διασποράς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη μητροπολιτική Ελλάδα.

– Για τον κόσμο που μας διαβάζει μπορούμε να έχουμε ένα ιστορικό για τους ΑΧΕΠΑ και για το Τμήμα ΗJ 13 στο Βόλο;
Η AHEPA ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου του 1922 στην Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό τη στήριξη των Ελλήνων ομογενών και την διατήρηση των ελληνικών στοιχείων. Σκοπός της οργάνωσης είναι η στήριξη και διάδοση των ιδεωδών της Φιλανθρωπίας, του Ελληνισμού, της Παιδείας της Κοινωνικής Ευθύνης, της Ατομικής και Κοινωνικής Προόδου. Η οργάνωση στην Ελλάδα είναι γνωστή κυρίως για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Ευαγγελισμού Αθηνών.
Όσον αφορά στο Βόλο, το τμήμα HJ-13, αυτό δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και πήρε το όνομα του από τους ήρωες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα και έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία, εξ ου και η ονομασία του τμήματος «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ». Το τμήμα σήμερα απαρτίζεται από 21 ενεργά μέλη και στο τόσο βραχύ διάστημα λειτουργίας του έχει να επιδείξει δύο σημαντικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς στην πόλη με τη δωρεά επίπλων γραφείου στο 1ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου καθώς και τη δωρεά ενός τόνου τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.
– Τι ήταν εκείνο που σας παρακίνησε να πρωτοστατήσετε στη δημιουργία Τμήματος ΑΧΕΠΑΝΣ στο Βόλο;
Οι αρχές και τα ιδεώδη τα οποία προάγει η AHEPA αρκούν για να δημιουργήσουν κίνητρα ενασχόλησης με την οργάνωση. Τα μέλη που αποτελούν σήμερα το τμήμα HJ-13 ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, ορμώμενοι από αυτά ακριβώς τα κίνητρα, πήραν την απόφαση να συνθέσουν μια «ομάδα» που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
– Ποια είναι η λειτουργική σας σχέση με τους ΑΧΕΠΑΝΣ στην Αμερική που θεωρείτε ότι είναι και το πιο δυναμικό κομμάτι της ομογένειας;
H AHEPA στην Ελλάδα λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της μητρικής οργάνωσης και αποτελεί παράρτημα αυτής με την ονομασία Περιφέρεια 25 (District 25). Η Περιφέρεια μας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες της ομογένειας καθώς εδρεύει στον τόπο καταγωγής τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει ενδυναμώσει τη σχέση Ελλάδας – Ομογένειας με την ανάγκη στήριξης της χώρας μας να είναι πιο έντονη από ποτέ.
– Η απόφασή σας να δώσετε τρόφιμα ενός τόνου στο Δημοτικό Παντοπωλείο ήταν μία ενέργεια που επικροτήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Πώς καλύφθηκε το κόστος αγοράς των τροφίμων που διαθέσατε;
Η εν λόγω δωρεά προήλθε από χρήματα τα οποία έχει συλλέξει η οργάνωση και προέρχονται κυρίως από εισφορές των ομογενών, συνδρομές μελών κ.α., με σκοπό την στήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Όπως θα γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα η οργάνωση μας έχει χορηγήσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων στη φιλανθρωπική οργάνωση ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και συνεχίζει να χορηγεί ένα σημαντικό ποσό κάθε μήνα με σκοπό την στήριξη των αναγκών σίτισης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Με την ενέργεια αυτή περίπου 500 ελληνικές οικογένειες εξασφαλίζουν την σίτισή τους σε μηνιαία βάση.
– Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζετε για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της περιοχής μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση;
Οι σκέψεις του τμήματος εστιάζονται κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος σίτισης των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του νομού. Στόχος μας είναι να μεθοδεύσουμε τις ενέργειές μας για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό καλούμε τόσο τους τοπικούς φορείς, όσο και του πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Εμείς ως τμήμα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ευελπιστούμε στο επόμενο διάστημα να υλοποιήσουμε αυτή τη τόσο σοβαρή ενέργεια.
– Η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποσαθρώνεται. Πολλοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Είναι πολλοί οι Βολιώτες που σας ζητούν να τους βοηθήσετε να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό;
Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό πολλοί συμπολίτες έρχονται σε επαφή με το τμήμα ώστε να πληροφορηθούν για το ενδεχόμενο μετανάστευσης στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Το θέμα είναι ότι η εν λόγω κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο τη χώρα μας και η δυνατότητα εύρεσης εργασίας εκτός συνόρων είναι εξίσου δύσκολη.
– Ποιες χώρες και ποιες ειδικότητες είναι στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων από τους Βολιώτες που θέλουν να μεταναστεύσουν για δουλειά στο εξωτερικό;
Το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται κυρίως στην Αυστραλία καθώς η ανεργία εκεί είναι σε καλύτερα επίπεδα από άλλες χώρες. Η ανάγκη εύρεσης εργασίας είναι τόσο μεγάλη που η ειδικότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
– Πόσο εύκολο είναι για να μεταναστεύσει κάποιος στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη και πόσο οι ΑΧΕΠΑΝΣ μπορούν να του παράξουν βοήθεια την περίοδο της προσαρμογής του σε μία ξένη χώρα;
Η μετανάστευση στις χώρες αυτές δεν είναι απλή υπόθεση. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Μην ξεχνάτε ότι στις χώρες αυτές οι νόμοι είναι αυστηροί και η τήρησή τους επιτακτική. Σχετικά με την βοήθεια που αναφέρατε, είναι λογικό να δοθεί βοήθεια στα μέλη μας τα οποία θα βρεθούν σε κάποια ξένη χώρα. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της αδελφότητας.
– Γίνεται μεγάλη συζήτηση για επενδύσεις από Έλληνες της διασποράς στην μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και στη Μαγνησία. Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ΑΧΕΠΑΝΣ προς την κατεύθυνση αυτή;
Τα τμήμα μας, όπως και κάθε τμήμα της AHEPA σε κάθε περιοχή της Ελλάδος, μπορεί να γίνει αποδέκτης προτάσεων των Ελλήνων της διασποράς αναφορικά με επενδύσεις. Τα μέλη του τμήματος δραστηριοποιούνται ενεργά στην τοπική κοινωνία και μπορούν να φέρουν σε επαφή τους ομογενείς με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες του νομού. Επίσης για το λόγο ότι η επικοινωνία με τα τμήματα αλλά και με το Ανώτερο Συμβούλιο της οργάνωσης στην Αμερική είναι συχνή, το τοπικό τμήμα είναι σε θέση να προτείνει επενδύσεις που σκοπό θα έχουν την προώθηση των αρχών της οργάνωσης και κατ΄ επέκταση του Ελληνισμού.
– Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος του Τμήματος των ΑΧΕΠΑ στο Βόλο;
Για να γίνει κάποιος μέλος της οργάνωσής μας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 21 έτος της ηλικίας του, να είναι Χριστιανός στο θρήσκευμα και να ενστερνίζεται να Ελληνικά Ιδεώδη και τις αρχές τις οποίες πρεσβεύει η AHEPA. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να είναι ομογενής. Εξάλλου στην οργάνωση μας συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες που ουδεμία σχέση έχουν με την Αμερική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου