ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή απόγνωσης από 60χρονο που έχει να λάβει σύνταξη 1,5 χρόνο!

κραυγή-απόγνωσης-από-60χρονο-που-έχει-να-135677

Ο Γολγοθάς 60χρονου στο Βόλο με αναπηρική σύνταξη θυμίζει την εξαθλίωση χιλιάδων ακόμη αναπήρων

«Δεν έχω ούτε τους ελάχιστους πόρους για το καθημερινό μου φαγητό. Αδυνατώ τους τελευταίους μήνες να αγοράσω ακόμη και τα απαραίτητα για την υγεία μου φάρμακα. Εάν ο,τιδήποτε συμβεί για τη ζωή μου, σας καθιστώ πλήρως υπεύθυνους…». Σε μια κόλλα χαρτί αποτύπωσε εν συντομία την τραγικότητα των τελευταίων 18 μηνών που διένυσε με μηδενικούς οικονομικούς πόρους, όταν έκλεισε ο πρώτος χρόνος της αναπηρικής του σύνταξης.

Κατέθεσε την κόλα με την υπογραφή του φαρδιά – πλατιά στη διεύθυνση του ΙΚΑ Βόλου. Ζήτησε και αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε ως επίσημο έγγραφο να καταχωρηθεί στο αρχείο τους και να μην τοποθετηθεί με την αναχώρησή του σε καλάθι αχρήστων. Εκεί, όπου αισθάνεται ότι έχουν πετάξει την ίδια του τη ζωή…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ηταν η πολλοστή φορά, ήταν αδύνατο να θυμηθεί ποια, που επισκέπτονταν το ΙΚΑ με την ελπίδα ότι θα τερματίσει η κοροϊδία σε βάρος του για την ημερομηνία εξέτασης από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, από τη γνωμάτευση της οποίας κρέμεται η σύνταξή του.

Σοβαρός λόγος υγείας τον οδήγησε πρόωρα εκτός εργασίας και το μοναδικό του έσοδο μετά την ανάρρωσή του αποτελούσε η σύνταξη που έλαβε, με τις επιτροπές να κρίνουν αναπηρία σε ποσοστό 80%. Ενας χρόνος, όμως, κύλησε με σύνταξη. Η τελευταία ημερομηνία στο βιβλιάριο του τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου κατατίθετο η σύνταξη των 550 ευρώ, ήταν στις 14 Απριλίου 2011. Έκτοτε βρέθηκε στο απόλυτο κενό.

Ο 60χρονος Θ.Β. έμεινε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο χωρίς να έχει στον ήλιο μοίρα. Το υπηρεσιακό έγγραφο για την παραπομπή του στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή συντάχθηκε με ημερομηνία 22/11/2011. Μία από τις ημερομηνίες που έλαβε για να περάσει από την Επιτροπή ήταν για τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, στις 19/6/2012. Ούτε το καλοκαίρι, όμως, συνάντησε τα μέλη της Επιτροπής, ούτε και τους μήνες που ακολούθησαν.

«Ενάμισι χρόνο χωρίς ούτε ένα ευρώ. Ποιος από αυτούς τους κυρίους θα μπορούσε να ζήσει; Πόσο ακόμη θα ζητώ από την αδερφή μου ένα πιάτο φαγητό; Πώς να μπορέσω να αγοράσω τα φάρμακά μου, με 120 ευρώ το μήνα, απαραίτητα για να ζήσω;», βομβάρδισε με ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν ο 60χρονος.

Είναι αυτό ζωή;

Ευτυχώς, λέει, που η σπιτονοικοκυρά της γκαρσονιέρας που νοικιάζει έχει ψυχή και κατανοεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος. Νερό και ρεύμα δεν θέλει ούτε να συζητήσει πώς καταφέρνει να εξασφαλίζει τα χρήματα, στο παρά πέντε πριν τη διακοπή κάθε φορά.

Όσο για τα τσιγάρα του, ας είναι καλά ορισμένα φιλαράκια του, όπως λέει. «Ε, αυτό δεν είναι ζωή. Και σε ποιον χρωστάμε, για να μας μεταχειρίζονται με αυτό τον τρόπο;», αναρωτιέται και οι φράσεις που χρησιμοποιεί για «αυτούς τους κυρίους» της Επιτροπής – φάντασμα είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Ενας τρόπος να βγάλει από μέσα του την οργή που νιώθει, να πάρει το «αίμα του πίσω» για την κατάντια, στην οποία τον έχουν σπρώξει με την αδράνεια και την αδιαφορία τους για τη ζωή του, για τις ζωές χιλιάδων άλλων, στην ίδια κατάσταση με τη δική του.

Πλήθος πανομοιότυπων ανθρώπινων δραμάτων αναμένεται να ξεδιπλώσουν μεθαύριο Τρίτη, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί, στις 11 το πρωί, έξω από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Βόλου, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του ΙΚΑ, στην οδό Θρακών.

Άνθρωποι και οικογένειες σε ομηρία, σε απόγνωση, σε οικονομική και ψυχολογική εξάντληση. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Θεσσαλίας καλεί όλους τους φορείς μέλη της και κάθε άτομο με αναπηρία και γονέα και κηδεμόνα αυτών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία μπροστά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας – ΚΕ.Π.Α. με βασικό αίτημα «τη λήξη της ομηρίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α.».

Σε ομηρία

Τα άτομα με αναπηρία της Θεσσαλίας και οι οικογένειές τους απαιτούν εδώ και τώρα την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες των προς εξέταση ατόμων από τις επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. και αντίστοιχα να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του Ποσοστού Αναπηρίας από το ΚΕ.Π.Α.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αυτή τη στιγμή, πάνω από 60.000 άτομα με αναπηρία και αντίστοιχα οι οικογένειές τους είναι εγκλωβισμένοι στους δαιδαλώδεις μηχανισμούς και τις χρονοβόρες διαδικασίες των ΚΕΠΑ σε όλη την χώρα.

Ανάλογη ανακοίνωση κάλεσμα για την κινητοποίηση της Τρίτης εκδόθηκε και από το Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Νομού Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί».
Τα ΚΕΠΑ δημιουργήθηκαν με τον Νόμο 3863/2010 για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας και να υπάρχει συντονισμός και καθορισμός των επιτροπών κεντρικά.

Όμως σε αντίθεση με ότι ήθελε να επιτύχει η ρύθμιση, δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, ιδιαίτερα στους χρόνους σύγκλησης των επιτροπών.

Ανάπηροι περιμένουν να περάσουν επιτροπή 5, 7 και 10 μήνες χωρίς να είναι σίγουρος ο χρόνος καθορισμού της επιτροπής. Τα αποτελέσματα δραματικά για την επιβίωσή τους, καθώς ασθενείς που πρέπει να περάσουν για πρώτη φορά από την περιμένουν πολλούς μήνες, ενώ για ανάπηρους που περιμένουν να περάσουν δεύτερη ή τρίτη φορά, διακόπτεται για πολλούς μήνες η καταβολή της σύνταξης τους. Πλέον, μόνο ως σύγχρονος Καιάδας των αναπήρων μπορούν να χαρακτηριστούν…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου