ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχουν ανατροπές χωρίς αλλαγές στις εκλογές;

υπάρχουν-ανατροπές-χωρίς-αλλαγές-στι-851206

Το απροσδόκητο από πλευράς εύρους διαφοράς εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου και το πρόβλημα ηγεσίας που ανέκυψε στο ΠΑΣΟΚ ήδη από τη βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης, μείωσε δραστικά τα περιθώρια ανάλυσης των αποτελεσμάτων που έφεραν οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές των εθνικών εκλογών, που ιδιαίτερα στην περιφέρεια δεν είναι άλλοι από τους υποψήφιους βουλευτές.
Ενδιαφέροντα γεγονότα κατά τις εθνικές εκλογές συνέβησαν και στη Μαγνησία, τα οποία όμως λόγω γενικότερων πολιτικών εξελίξεων συζητήθηκαν ευρύτατα στις παρέες και στα καφενεία αλλά σχεδόν καθόλου δημοσίως. Με δεδομένες τις επιδόσεις των βουλευτών στη Μαγνησία θα μπορούσε κατ΄ αρχήν να πει κανείς ότι άλλαξαν πάρα πολλά και ζούμε πλέον σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, αλλά παράλληλα δεν άλλαξε και τίποτα το ουσιαστικό. Δεν αποτελεί αντίφαση η συγκεκριμένη διαπίστωση για τους εξής παρακάτω λόγους:
Πρώτον η Μαγνησία διαθέτει και πάλι 5 έδρες στο Κοινοβούλιο, όσες δηλαδή ο Νομός Τρικάλων και Καρδίτσας! Αυτό το άγος για την περιοχή μας, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε τρομερά λάθη και αδικαιολόγητες παραλείψεις των τοπικών αρχόντων κατά την απογραφή του έτους 2001, ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο με την επόμενη απογραφή, που είναι προγραμματισμένη για το 2011, αν και τότε δεν επαναληφθούν τα ολέθρια σφάλματα της τοπικής κοινωνίας. Χιλιάδες πανηγύρισαν τη βραδιά των εκλογών για τη νίκη του Θανάση Νάκου, του Γιώργου Σούρλα, του Κώστα Καρτάλη και της Ροδούλας Ζήση, ωστόσο πολλοί απ΄ αυτούς τις πρωινές ώρες είχαν εκδράμει, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε κάποιο χωριό της Καρδίτσας ή των Τρικάλων. Ψηφίζω στον τόπο διαμονής μου και όχι στον τόπο καταγωγής μου, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ το χωριό μου και τους συγγενείς μου, απλούστερα και λογικότερα σημαίνει ότι έχω ενσωματωθεί στην κοινωνία που ζω, σ΄ αυτήν που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά μου. Αν αυτό δεν συμβαίνει, οπότε καλώς ψηφίζουμε στον τόπο καταγωγής μας, μάλλον θα πρέπει να ελεγχθούμε για την εσωτερική μας ισορροπία. Πάντως αυτή η αιμορραγία κατά του τόπου που ζούμε, κατά των οικογενειών μας και των σπιτιών μας κατ΄ επέκταση, δεν πρέπει να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση.
Δεύτερον, το γεγονός ότι οι τέσσερις από τους πέντε βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη Μαγνησία αυτή την τετραετία ήταν βουλευτές και την αμέσως προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία και οι περισσότεροι για πολλές τετραετίες συνεχώς, δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για γεύση αλλαγής. Οι τέσσερις από τους πέντε βουλευτές Μαγνησίας όλων των κομμάτων, μη εξαιρουμένου και του ΚΚΕ, τείνουν να γίνουν από τους μακροβιότερους της Εθνικής Αντιπροσωπείας πανελληνίως, αφού Γιώργος Σούρλας, Θανάσης Νάκος, Ροδούλα Ζήση και Νίκος Γκατζής γράφουν ήδη αρκετές τετραετίες στα κοινοβουλευτικά τους κοντέρ. Ψηφίζονται συνεχώς απ΄ το εκλογικό σώμα πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει επιλογή άλλων αξιόπιστων και δυναμικών επιλογών. Το παιχνίδι της τελευταίας τετραετίας σε ελάχιστες περιπτώσεις άνοιξε. Με χαρακτηριστικότερες αυτές της Ζέττας Μακρή το 2000 και του Κώστα Καρτάλη το 2007. Αν συνυπολογιστεί ότι το τοπικό πολιτικό σκηνικό είχε μεταβληθεί και πάλι το 1993, με την είσοδο νέων βουλευτών όπως Ροδούλα Ζήση και Θανάσης Νάκος, αλλά και Λεωνίδας Τζανής τότε, μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πολιτικές καταστάσεις συμπαγούς σταθερότητας, στις οποίες επέρχεται κάποια οριακή μεταβολή μια φορά κάθε επταετία! Ασφαλώς πρόκειται για σκηνικό ακινησίας σ΄ ένα κόσμο που οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες ακόμα και στο πολιτικό πεδίο.
Φαινομενικά στο γενικότερο πλαίσιο του πολιτικού σκηνικού του Νομού Μαγνησίας άλλαξαν ελάχιστα πράγματα. Επήλθαν όμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων βουλευτικών εκλογών τεράστιες εσωκομματικές αλλαγές. Ανατροπές με όλη τη σημασία της λέξεως. Κατ΄ αρχήν στη Νέα Δημοκρατία η Ζέττα Μακρή, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση επί δύο τετραετίες, κατετάγη τρίτη και απώλεσε τη βουλευτική της έδρα. Πέρα από τις κρίσιμες λεπτομέρειες της γαλάζιας γιγα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου