ΤΟΠΙΚΑ

Τα σκουπίδια εδώ και αλλού…

τα-σκουπίδια-εδώ-και-αλλού-851206

Για την πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των απορριμμάτων σε πράσινη ενέργεια ενημερώθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Νέας Ιωνίας κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΧΥΤΑ κ. Απ. Καζάκης και ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου κ. Στ. Νικηφόρος, επισκέφθηκαν εργοστάσιο πυρόλυσης των σκουπιδιών στη Νότια Καλιφόρνια, το οποίο κατασκεύασε η εταιρία «International Environmental Solutions» (IES) και εφαρμόζει την πλέον προηγμένη τεχνολογία παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πυρολυτικό σύστημα χάρη στο οποίο επιτυγχάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της παραγόμενης από τα απορρίμματα θερμοκρασίας.
Τα στελέχη του Δήμου Νέας Ιωνίας ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της εταιρίας για τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και συζήτησαν τη δυνατότητα εφαρμογής της στην Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία υπηρετεί διπλό σκοπό: Συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ΧΥΤΑ και την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα παράγει πράσινη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Με άλλα λόγια, τα προηγμένης τεχνολογίας πυρολυτικά συστήματα της IES είναι φιλικά στο περιβάλλον, έχουν εντυπωσιακή ενεργειακή απόδοση και μειώνουν έως 96% τον όγκο πολλών από τα προς επεξεργασία απορρίμματα.
Ο κ. Μαβίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τα θετικά αποτελέσματα του πυρολυτικού συστήματος, όσο και από τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας που επισκέφθηκαν, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση με 4 άτομα ανά βάρδια και μπορεί να καλύψει της ανάγκες μιας περιοχής που αντιστοιχεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Νέας Ιωνίας ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη διαδικασία που ακολουθείται για την πυρόλυση των απορριμμάτων, ακόμη και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, τοξικών υγρών και στερεών, αστικών στερεών απορριμμάτων, ιατρικών αποβλήτων, πετροχημικών κ.α. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής επιτυγχάνονται έμμεσα υψηλές θερμοκρασίες (από 649 C έως 982 C) μέσα σε κλίβανο όπου εξασφαλίζεται ένα περιβάλλον χωρίς φλόγα και οξυγόνο. Μέσα στον κλίβανο οι υδρογονάνθρακες και άλλα συστατικά των απορριμμάτων εξαερώνονται και μετατρέπονται σε αέρια και σε βασικά στοιχειώδη στερεά μέσω της καταστρεπτικής απόσταξης και της μοριακής αποσύνθεσης. Τα εναπομείναντα στερεά υπολείμματα αποβάλλονται. Αυτά είναι ο τυπικός άνθρακας, αποστειρωμένη άμμος και μη διηθήσιμα μέταλλα. Η παραγόμενη θερμοκρασία από τη θερμική οξείδωση, οδηγείται στα boilers για τη δημιουργία ατμού κίνησης ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τουρμπίνες. Τα εναπομείναντα παραγόμενα στερεά, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, μπορούν να πωληθούν ή να αξιοποιηθούν σε δομικά υλικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου