ΤΟΠΙΚΑ

Ολοι στους δρόμους σήμερα

ολοι-στους-δρόμους-σήμερα-141068

Απεργιακό τσουνάμι σήμερα στο Βόλο. Σε γενική απεργία όλοι οι κλάδοι. Ανοιχτά μόνο τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις εστίασης, με τους εμπόρους όμως να κατεβαίνουν στην Αθήνα στο Πανεμπορικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι η ΕΣΕΕ. Στην Αθήνα στο Πανεμπορικό Συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και οι έμποροι του Αλμυρού καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών κ. Καλλέ, η αγορά της πόλης έχει σχεδόν ερημώσει και οι περισσότεροι καταστηματάρχες θέτουν ζήτημα επιβίωσης.

Κλειστά θα παραμείνουν αρτοποιεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακινητοποιημένα επίσης θα μείνουν τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ και δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι.
Επίσης απεργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι βιομηχανικοί εργάτες, οι δημοσιογράφοι, οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι στις κλινικές, οι γιατροί και ο σύλλογος εργαστηρίων οδοντοτεχνιτών Μαγνησίας.
Στο Βόλο θα πραγματοποιηθούν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις. H πρώτη στις 9.30 το πρωί από το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, στις 10 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ επίσης στις 10.30 το πρωί προγραμματίζεται τρίτη απεργιακή συγκέντρωση από την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργαζομένων, το ΕΠΑΜ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες.
Ολοι στο δρόμο…
Την ανάγκη να βγουν όλοι στους δρόμους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που γίνονται ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ακυρώσει τα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών της εφαρμογής επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Παπαδημόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα με αυτά τα μέτρα και σημείωσε με νόημα ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να ψηφιστούν.
Κάλεσμα στους συναδέλφους του για την απεργία απηύθυνε και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Λεωνίδας Αναστασίου καταγγέλλοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητά η τρόικα. Ο κ. Αναστασίου σημείωσε επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει ήδη μέχρι και 40% από τις αποδοχές τους, φέρνοντας ως παράδειγμα υπαλλήλους που με 20 χρόνια υπηρεσία αμείβονται με 800 ευρώ από αποδοχές που πριν τις περικοπές ήταν στα 1.300 ευρώ.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου κατήγγειλε την τρόικα ότι έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και ότι η ύφεση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα η ανεργία να ξεπερνά το 25% . Επεσήμανε επίσης ότι οι κυβερνώντες έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, με τις ανάγκες των πολιτών και υπογράμμισε ότι εάν συνεχίσουν έτσι θα αποτελέσουν μία θλιβερή παρένθεση στην πολιτική ζωή της χώρας.
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Πανεπιστημίου η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, στην οποία εκτός από πρωτοβάθμια σωματεία θα συμμετέχουν η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ και ο σύλλογος συνταξιούχων Μαγνησίας. Στην ίδια συγκέντρωση θα συμμετέχει η Επιτροπή ΠΑΜΕ Δημοσιογράφων, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου- Χάρτου-Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας, ο Σύλλογος Καθαριστριών – Καθαριστών κ.α.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας».

Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαγραφή του χρέους. «Ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες μας για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές μας. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων», τονίζει το Συνδικάτο.
Η προσυγκέντρωση των μεταλλεργατών θα γίνει στις 9.30 αύριο το πρωί στα γραφεία του ΟΑΕΔ Βόλου.
Και τρίτη συγκέντρωση

Στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας διοργανώνεται η τρίτη συγκέντρωση από τη Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας, που τονίζει ότι «εμείς παράγουμε τον πλούτο και πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας». Η Ανοιχτή Συνέλευση κάνει λόγο για μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, στέρηση ελεύθερης πρόσβασης σε υγεία, παιδεία, ρεύμα, τηλεπικοινωνία και μέσα μαζικής μεταφοράς, για νέους φόρους, χαράτσια, έκτακτες εισφορές και ειδικό τέλος ακινήτων, για απολύσεις σε εργασιακή εφεδρεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλεί δε τους πολίτες να βγουν όλοι στο δρόμο για να σπάσουν τον τρόμο.

Αυτή τη στιγμή απαιτείται ένα άλλο εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα μπει μπροστά στον παλλαϊκό ξεσηκωμό προκειμένου να ρίξουμε τη χούντα των αγορών, να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να ξηλωθούν τα παλιά και να διώξουμε κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ. Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει «για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, πρέπει να συγκροτηθεί έναν ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, πέρα και έξω από το συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και των κατά τόπους εργατικών κέντρων. Κύτταρο αυτού πρέπει να είναι ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και ομοσπονδιών με αγωνιστικό πρόγραμμα, επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων, που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα της επόμενες μέρες που η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα επιχειρήσουν με την ψήφιση των μέτρων να κάνουν ολόκληρη τη χώρα μια τεράστια ειδική οικονομική ζώνη.» Ανακοινώσεις επίσης έχουν εκδώσει το ΕΕΚ, το ΕΠΑΜ Μαγνησίας και η ΚΟΕ Θεσσαλίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου