ΤΟΠΙΚΑ

Mην πυροβολείτε τις μειοψηφίες

mην-πυροβολείτε-τις-μειοψηφίες-851206

Σε τεντωμένο σκοινί συνεχίζει να κινείται η σχέση του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και του προέδρου της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθα. Ο νομάρχης χαρακτήρισε χθες «φοβική, αυταρχική και θεσμικά συμπλεγματική» την αντίδραση του δημάρχου Μηλεών και προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων απέναντι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με τους επικεφαλής μειοψηφιών δημοτικών συμβουλίων.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για πολλοστή φορά τα «βέλη» τους, από τους χώρους της Νομαρχίας… Ο Απ. Αρέθας έδωσε συνέχεια στην προχθεσινή του ανακοίνωση-επίθεση στο νομάρχη Μαγνησίας, εξερχόμενος από το γραφείο του Απ. Παπατόλια, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων.
Το μήνυμά που έστειλε με την ανακοίνωση, όπως πρόσθεσε με τις χθεσινές του δηλώσεις «είναι ξεκάθαρο και αντιπροσωπεύει του δήμους και τους δημάρχους». Επανέλαβε την άποψη ότι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων έχει «τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις επαφές με τα όργανα», ενώ μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για συνάντηση «πράσινων», ανέφερε ότι «απορεί κανείς γιατί στη συνάντηση με τον νομάρχη ήταν επικεφαλής ορισμένων μειοψηφιών και όχι από όλους τους δήμους».
Ο ίδιος έκανε λόγο για κίνηση που δημιουργεί «θεσμικά έκτροπα».
Η ανακοίνωση του προέδρου της ΤΕΔΚ, αλλά και οι χθεσινές του δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας. «Ο κ. Αρέθας προτρέπει τη Νομαρχία να ασχοληθεί με τα «του οίκου» της. Ο ίδιος, βεβαίως, αντί να ασχολείται με τα «του οίκου του» προτιμά να σχολιάζει δημόσια τις πρωτοβουλίες της ΝΑΜ», σχολίασε ο Απ. Παπατόλιας.
Και η μακροσκελής γραπτή δήλωση του νομάρχη συνεχίζει:
«Τις σχολιάζει μάλιστα αρνητικά, γιατί θεωρεί αυταπόδεικτο ότι ο δικός του οίκος είναι η Αυτοδιοίκηση. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι δικό του σπίτι αλλά το σπίτι των πολιτών. Ας κατανοήσει επιτέλους ότι δεν δικαιούται να αποκλείει κανέναν από τη μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμείνει μακριά από ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
Όπως η αντιπολίτευση διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του συνόλου του πολιτικού συστήματος, έτσι και οι μειοψηφίες στην Αυτοδιοίκηση έχουν καθοριστική συμβολή στη διαφανή λειτουργία του τοπικού πολιτικού συστήματος, την προώθηση του τοπικού συμφέροντος και την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας.
Δεν θέλω να κάνω μάθημα συνταγματικού δικαίου στον κ. Αρέθα, αλλά αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για κάποιον που μόλις εξελέγη Πρόεδρος της ΤΕΔΚ…
Το ζήτημα δε, εάν κρίνεται «αντιδεοντολογική» η στάση της ΝΑΜ να ανταποκριθεί στο αίτημα των μειοψηφιών να ενημερώνονται για την πορεία της τοπικής ανάπτυξης, ας αφήσουμε να το κρίνουν οι έμφρονες πολίτες του Νομού μας…
Γιατί όμως φοβάται τις μειοψηφίες ο κ. Πρόεδρος; Δεν θεωρεί ότι «άξιζαν» να ενημερώνονται από την Νομαρχία για ζητήματα που αφορούν στο Δήμο τους, ώστε στη συνέχεια να ασκήσουν αυτή τη «χρήσιμη αντιπολίτευση» που και ο ίδιος κρίνει ευπρόσδεκτη;
Δηλαδή όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν το δικαίωμα να συναντώνται με τη Νομαρχία και δεν έχουν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών για να εκθέσουν τις απόψεις τους;
Έλεος, κ. Αρέθα! Μην πυροβολείτε τις μειοψηφίες!
Η νέα Νομαρχιακή αρχή απέδειξε από την πρώτη στιγμή, ξεκινώντας έναν κύκλο ολοκληρωμένων επαφών με όλες τις νέες δημοτικές αρχές, ότι επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τους Δήμους χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις.
Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές τις επαφές ή επισκέψεις στους Δήμους κατέληξαν σε διευρυμένες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που σταδιακά απέκτησαν τον χαρακτήρα πραγματικών λαϊκών συνελεύσεων. Συνελεύσεων, όπου πέρα από τις μειοψηφίες συμμετείχε και πλήθος απλών πολιτών που κατέθεταν τις απόψεις τους ή τις διαμαρτυρίες τους.
Είτε το θέλετε, λοιπόν, είτε όχι, η έννοια της Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλείται στην κυβερνώσα πλειοψηφία που διοικεί το Δήμο, αλλά περιλαμβάνει τόσο τη λειτουργία της μειοψ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου