ΤΟΠΙΚΑ

Η «ΘΕΣγάλα» για την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος

η-θεσγάλα-για-την-επιμήκυνση-της-ζωή-142709

Τον κίνδυνο του αφανισμού της Ελληνικής Αγελαδοτροφίας από τη λήψη της απόφασης για επιμήκυνσης ζωής του φρέσκου γάλακτος, τονίζει με επιστολή της ο Πρότυπος Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής «ΘΕΣγάλα».

Ο Πρότυπος Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής «ΘΕΣγάλα» αποτελεί τον μοναδικό παραγωγικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και εκπροσωπεί 90 περίπου παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η συνολική παραγωγή των μελών του Συνεταιρισμού φτάνει στους 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, ποσότητα που αποτελεί σχεδόν το 10% της εγχώριας παραγωγής.

Βασικοί στόχοι του Συνεταιρισμού είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μελών-παραγωγών του όπως επίσης και η προστασία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα» προχώρησε στη διάθεση του συνόλου του γάλακτός του μέσω σύναψης συμβολαίων με τις γαλακτοβιομηχανίες, προστατεύοντας τόσο τα μέλη του, όσο και τις ίδιες τις εταιρίες. Σε μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρει τις απόψεις των μελών του για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή: «Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης συζήτησης που άνοιξε γύρω από την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 σε 9 ημέρες. Μίας συζήτησης που πολλές φορές, σκόπιμα, αποπροσανατολίζονταν από τις βασικές παραμέτρους της προς χάριν ευκολίας στην αναζήτηση υπευθύνων για τις υψηλές τιμές του γάλακτος στα ράφια. Παρατηρούμε επίσης πως η συζήτηση διεξάγεται, εν μέρει, χωρίς τους πραγματικούς εκπροσώπους του χώρου που και άμεσα θίγονται αλλά και άποψη έχουν. Η επιχειρηματολογία που προωθείται για να στηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο αφορά κυρίως τη μείωση του κόστους επιστροφών για τις εταιρίες που θα οδηγήσει στη μείωση της τιμή. Αλήθεια, γιατί το γάλα υψηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής 20 ημέρες το οποίο δεν επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με το φρέσκο και δεν έχει επιστροφές, πωλείται 0,20 € – 0,30 € ακριβότερα από το φρέσκο;».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου