ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαία τα ΣΧΟΟΑΠ για τους ΟΤΑ

αναγκαία-τα-σχοοαπ-για-τους-οτα-851206

Ως αναγκαία όπλα στην αναπτυξιακή πορεία των Δήμων της Μαγνησίας χαρακτηρίστηκαν οι μελέτες ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) στην ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, παρουσία δημάρχων και κοινοταρχών του νομού και πλήθους άλλων αιρετών. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, το ΤΕΕ, η ΤΕΔΚ και η ΤΥΔΚ Μαγνησίας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον τοπογράφο μηχανικό κ. Αντώνιο Πάντο το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Μουρεσίου, που είναι το πιο προχωρημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ πλήρης εικόνα των μελετών όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά και την υπόλοιπη χώρα, έδωσε η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος μηχανικός.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ανέφερε ότι «ένα θέμα που θέτουμε κατ` επανάληψη ως άμεσης προτεραιότητας χωρίς να έχουμε μέχρι σήμερα την ανταπόκριση που θα θέλαμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση α` και β` βαθμού. Είναι η εκπόνηση των μελετών Κτηματογράφησης – Πολεοδομική Μελέτης – Πράξεων Εφαρμογής.
Εάν δεν φθάσουμε μέχρι τέλους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη της Πολεοδόμησης, η όποια αξία των εργασιών απαξιώνεται. Κατά την άποψή μας η εκπόνηση των παραπάνω μελετών είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας των πανέμορφων οικισμών της περιοχής μας αλλά και για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης.
Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου ή η πλακόστρωση μιας πλατείας μπορεί να περιμένει, η ανέγερση όμως μιας οικοδομής, η οποία εμποδίζει την διάνοιξη ενός δρόμου ικανού πλάτους, την οριοθέτηση πρασίνου και γενικά κοινόχρηστων χώρων, είναι καταστροφές μη αναστρέψιμες.
Επομένως οι πολεοδομήσεις όσο το δυνατόν περισσοτέρων περιοχών με γρήγορες διαδικασίες είναι επίσης ένα ζητούμενο. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, χρειάζεται συντονισμός», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Αντινομάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ημερίδας, τονίζοντας ότι η Νομαρχία Μαγνησίας ίδρυσε Οργανισμό ΣΧΟΟΑΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που μας το ζήτησε μόλις προχθές το ΥΠΕΧΩΔΕ, 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου. Είμαστε η μόνη Νομαρχία μαζί με την Εύβοια που έχουμε ιδρύσει ΣΧΟΑΠ, ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς.
Ακόμη ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ Μαγνησίας, κ. Παύλος Μαρκάκης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η υπηρεσία αναφορικά με τα ΣΧΟΟΑΠ.

Η κατάσταση
Σύμφωνα με την κ. Γραμματή Μπακλατσή, η διαφορά μεταξύ ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ είναι ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) περιλαμβάνει την εδαφική περιφέρεια του νέου Καποδιστριακού δήμου ή κοινότητας, στην οποία περιλαμβάνεται ένας τουλάχιστον οικισμός με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων σύμφωνα με την εκάστοτε τελευταία απογραφή. Τα δε ΣΧΟΟΑΠ εκπονούνται από ΟΤΑ που περιλαμβάνουν οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και ουσιαστικά είναι τα ΓΠΣ του μη αστικού χώρου.
Ήδη έχουν ανατεθεί στο Νομό Μαγνησίας δύο μελέτες ΣΧΟΟΑΠ, με τις νέες προδιαγραφές του 2000 που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» (ΕΠΠΕΡ) και από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οριζόντιες Δράσεις). Πρόκειται για τη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Μουρεσίου, 84.743 € και την μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αρτέμιδας, 114.976,05 €.
Επίσης βρίσκονται στο στάδιο της ανάθεσης Έντεκα (11) μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, με τις νέες προδιαγραφές του 2000 μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τρεις Μελέτες ανατέθηκαν και υπογράφηκε το συμφωνητικό. Ειδικότερα πρόκειται για:
Αναθεώρηση – Επέκταση ΓΠΣ Π.Σ. Βόλου 560.081,00 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Κάρλας 80.000,00 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Σηπιάδος 156.551,71 €
Μελέτη ΓΠΣ Δήμου Σκοπέλου 143.569,90 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αλοννήσου 117.900,20 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Πτελεού 70.821,10 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αφετών 68.654,78 €
Αναθεώρηση – Επέκταση ΓΠΣ Δήμου Αλμυρού 326.655,00 €
Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Αργαλαστής 92.131,60 €
Αναθεώρηση – Επέκταση ΓΠΣ Δήμου Φερών 162.078,71 €
Μελέτη ΓΠΣ Δήμου Σκιάθου 136.600,00 €

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου