ΤΟΠΙΚΑ

Εμείς δεν είμαστε σύνορα;

εμείς-δεν-είμαστε-σύνορα-851206

Διαβάζω τι καταφέρνουν να αποσπάσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα κοινοτικά ταμεία και μελαγχολώ.
Προχθές στην ιστοσελίδα της «Ντόϊτσε Βέλε» διάβασα ότι ενόψει εφαρμογής μιας αυστηρότερης κοινοτικής πολιτικής για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2008 «με κοινοτικά κονδύλια ενισχύονται τα νέα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Και γινόταν αναφορά σε μια συγκεκριμένη χώρα:
«35 εκ. ευρώ πρόσφερε η ΕΕ στη Σλοβακία για να μετατρέψει τα εξωτερικά σύνορά της σε πλήρως ελεγχόμενη περιοχή. Οκτακόσιοι συνοριοφύλακες και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, κάμερες, γιγαντιαίοι αναγνωριστικοί σκάνερ για αυτοκίνητα και τρένα και ειδικό σύστημα κομπιούτερ με κλειστή επικοινωνία κατευθείαν με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και την Europol».
Όλα αυτά βεβαίως για να ανακοπεί η λαθραία είσοδος Ουκρανών δια των σλοβακικών συνόρων στο έδαφος της Ένωσης. Και καλώς κάνουν, αφού θέλουν να περιορίσουν το κύμα Ουκρανών λαθρομεταναστών.
Αλλά εμείς δεν είμαστε από τα πιο ανοικτά, τα πιο προτιμώμενα περάσματα λαθρομεταναστών, όχι από μια, αλλά από δεκάδες χώρες της Ασίας και της Αφρικής; Πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα είναι οι ακτές μας, στις οποίες επιχειρούν με κάθε τρόπο να φτάσουν λαθρομετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τόσες άλλες χώρες;
Η διαφορά μας με τους «ψάρακες», τους «νέους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την διαχείριση των κονδυλίων της Σλοβάκους, έγκειται στο ότι εμείς οι «παλιοσειρές» δεν έχουμε μάθει ακόμη να δουλεύουμε μεθοδικά, ώστε και να εγκρίνονται εκείνα που μας αντιστοιχούν και -κυρίως- να μπορούμε πράγματι να τα απορροφήσουμε.
Όση αποτελεσματικότητα είχαμε στην αξιοποίηση κονδυλίων για τα δάση μας, άλλη τόση έχουμε και για τα σύνορά μας. Και επί των μεν και επί των δε. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός σοφά επιμέρισε τις ευθύνες στις εκλογές.
Τώρα που πήρατε κι εσείς το μήνυμα σας, -όπως τουλάχιστον μας βεβαιώνετε- ελπίζω να διαβάσετε και αυτή την… παράγραφό του, με την οποία ο λαός σας ζητά: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες, όχι άλλες χαμένες πιστώσεις, όχι άλλα χαμένα προγράμματα που δίνουν ζωή στον τόπο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου