ΤΟΠΙΚΑ

Αξιοι απόγονοι του Αρχιμήδη…

αξιοι-απόγονοι-του-αρχιμήδη-147470
Εκπληκτικές κατασκευές που περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη, οχήματα, άρματα αλλά και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις φανταστικών περιπετειών, συνθέτουν το προφίλ των ένθερμων φίλων του στατικού μοντελισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Τα αντικείμενα που κατασκευάζουν με ιδιαίτερη υπομονή οι μοντελιστές του Βόλου, αποτυπώνουν το ταλέντο, το μεράκι αλλά και την φαντασία τους, υπογραμμίζοντας ακόμη και σε εποχές κρίσης, ότι κάθε δημιουργική ενασχόληση, προσφέρει ανάταση ψυχής. Εννέα ταλαντούχοι συμπολίτες απαρτίζουν την τοπική λέσχη στατικού μοντελισμού, (HELMO Βόλου), η οποία συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής και ήδη εισέρχεται στην διαδικασία της διοργάνωσης έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Μ1(M) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτήριο Παπαστράτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Οι λάτρεις του στατικού μοντελισμού που συγκροτούν την τοπική ομάδα, έχουν ήδη παρουσιάσει το έργο τους στο πλαίσιο πανελλήνιων διοργανώσεων, αποσπώντας μάλιστα επαίνους και διακρίσεις για το έργο τους. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος της τοπικής λέσχης Νίκος Κυπραίος, υπογραμμίζει ότι το κάθε μέλος αναπτύσσει δημιουργική δράση ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Κατά συνέπεια, υπάρχει ποικιλία θεμάτων στις κατασκευές, που αποτυπώνουν σε μικρή κλίμακα πραγματικά αντικείμενα ή διοράματα, τα οποία είναι σκηνές είτε από πεδία μαχών, είτε από φανταστικές δραστηριότητες. Μέλη της τοπικής λέσχης, η οποία είναι ανοιχτή σε νέες εγγραφές, είναι επίσης οι: Γιάννης Μωραϊτόπουλος, Διαμαντής Αθανασιάδης, Σωτήρης Μαλικιώσης, Στράτος Ντεβετζής, Βασίλης Γεωργίου, Δημήτρης Βισβιρόπουλος και Γιάννης Γιαννακόπουλος. Τα μέλη της τοπικής λέσχης στατικού μοντελισμού είναι πάνω απ’ όλα φίλοι και έχουν αναπτύξει ισχυρούς κώδικες επικοινωνίας, με επίκεντρο την δημιουργική έκφραση.
Ιστορική απεικόνιση

Ο Νίκος Κυπραίος, ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος, δηλώνει λάτρης της ιστορίας, αναπτύσσοντας δράση στο πεδίο του πλαστικού μοντελισμού, με επίκεντρο τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Όπως εξηγεί «ο Β΄ Παγκόσμιος είναι συνώνυμος με την εξέλιξη όλης της επιστήμης και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουνα πάντα δεμένος με την ιστορία». Άρματα, αεροπλάνα και πλοία, ακριβή αντίγραφα του πραγματικού, αλλά και διοράματα, συνθέτουν την δημιουργική δράση του κ. Κυπραίου, ο οποίος συναρμολογεί με πολύ υπομονή, κομμάτι-κομμάτι την κάθε κατασκευή, χρησιμοποιώντας την φαντασία του και πλαστικά κιτ, που περιέχουν από 50 έως 900 μικρά κομμάτια. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στις κατασκευές μικροσκοπικών μοντέλων και μέχρι τα 18 του χρόνια είχε ήδη συνθέσει 70 δημιουργίες. «Δεν είναι ακριβό χόμπι, αλλά αντίθετα, απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια, διότι υπάρχουν μοντέλα που ξεκινούν από 7 ευρώ και φτάνουν μέχρι 300, οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει την κατασκευή που ανταποκρίνεται στα οικονομικά του δεδομένα» υπογραμμίζει. Πάνω απ’ όλα όμως, απαιτείται μεράκι και φαντασία, διότι το κάθε αντικείμενο βάφεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην ρεαλιστική του εικόνα, σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου.

Ο Διαμαντής Αθανασιάδης, ο οποίος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ασχολείται κυρίως με σύγχρονα θέματα, όπως αεροπλάνα F-16, MIRAGE, αλλά και σύγχρονα άρματα. «Έβλεπα από μικρό παιδί τον ξάδελφό μου που ασχολούνταν με τον στατικό μοντελισμό, έφτιαξα το πρώτο μου μοντέλο όταν ήμουν μαθητής της Δ Δημοτικού κι από τότε δεν έπαψα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο χόμπι» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί είναι πλαστικό και κάθε κατασκευή συναρμολογείται και βάφεται με αφάνταστη υπομονή. «Έχω κατασκευάσει τριάντα μοντέλα μέχρι στιγμής, τα οποία αναπαριστούν με ιστορική ακρίβεια το κάθε αντικείμενο» υπογραμμίζει ο ίδιος. Άρματα, αεροσκάφη, ρομπότ, αεριωθούμενα αεροπλάνα και δεκάδες ακόμη κατασκευές, συνθέτουν το ενδιαφέρον του κ. Αθανασιάδη, ο οποίος είτε προμηθεύεται τα θέματά του σε μορφή κιτ, συσκευασμένων δηλαδή πλαστικών κομματιών, είτε τα κατασκευάζει ο ίδιος, με οδηγό την φαντασία του, έχοντας ως πρώτη ύλη ειδικά φύλλα πλαστικού.

Ο Σωτήρης Μαλικιώσης, εισοδηματίας, ασχολείται την τελευταία οκταετία με τον μοντελισμό, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον κινηματογραφικό «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» και τις περιπετειώδεις, γενικά, δημιουργίες. Σημαντικό κομμάτι της κατασκευαστικής του δράσης είναι τα διοράματα, που συνιστούν την απεικόνιση μιας φανταστικής σκηνής, όπου συνυπάρχουν μικροσκοπικές φιγούρες, ενσωματωμένες σ’ ένα φανταστικό περιβάλλον. Οι φιγούρες του άρχοντα των δαχτυλιδιών κυριαρχούν στις κατασκευές του κ. Μαλικιώση, ο οποίος σχεδιάζει ήδη το επόμενο δημιούργημά του, μια περιπετειώδη εκστρατεία στην μακρινή Ασία, που περιλαμβάνει 250 φιγούρες, προϊστορικά τέρατα και φανταστικές εκτάσεις γης. Έχοντας ως βάση ένα κομμάτι ξύλου, ο κ. Μαλικιώσης χρησιμοποιεί μακετόχαρτο, πάνω στο οποίο ενσωματώνει διάφορα υλικά, όπως βλάστηση, άμμο, αφρολέξ ή γύψο για την δημιουργία βουνών και πολύ μεράκι, προκειμένου το συνολικό αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό. «Είναι χόμπι, ευχαρίστηση, ικανοποίηση» αναφέρει ο ίδιος και τονίζει παράλληλα ότι «τα έργα του κινούνται μεταξύ φανταστικού και πραγματικού».
Οχήματα από άχρηστα υλικά
Ένθερμος φίλος του στατικού μοντελισμού και της ανακύκλωσης ο Γιάννης Μωραϊτόπουλος, ο οποίος είναι ιδιωτικός υπάλληλος και δραστηριοποιείται στον χώρο του αυτοκινήτου, δημιουργεί μικροσκοπικά οχήματα, αξιοποιώντας στην κυριολεξία, άχρηστα αντικείμενα. «Ίσως λόγω της δουλειάς μου, είναι πιο οικείο σ’ εμένα το συγκεκριμένο είδος κατασκευής» εξηγεί ο ίδιος. Το κάθε άχρηστο εξάρτημα στερεώνεται με μικροσκοπικές βίδες πάνω στο κυρίως σώμα, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε κατασκευή απαρτίζεται από πολλά μικρά τμήματα, 400 και πλέον, τα οποία όμως είναι αυτούσια, δεν βάφονται. Πολλές φορές επιστρατεύονται διάφορα απίθανα αντικείμενα, όπως ένας διαβήτης ή ένα πιρούνι, προκειμένου να γίνουν κομμάτια μιας ρεαλιστικής εκσκαπτικής μηχανής ή ενός τρακτέρ. Μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει περισσότερα από 17 οχήματα και αφιερώνει πολλές ώρες, αλλά και υπομονή σε κάθε κατασκευή του. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της δουλειάς του κ. Μωραϊτόπουλου, ο οποίος αξιοποιεί άχρηστα υλικά και εξαρτήματα, ενσωματώνοντάς τα σε μια εντυπωσιακή κατασκευή, που αναδεικνύει τις αρετές της ανακύκλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου