ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα των Τούρκων στρατηγών στις ΗΠΑ για τη στάση στο κουρδικό

μήνυμα-των-τούρκων-στρατηγών-στις-ηπα-851206

Το διάστημα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξε ο αρχηγός του τουρκικού Στρατού Ξηράς, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ για να στείλει σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ σχετικά με το Κουρδικό.

Ο Τούρκος στρατηγός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί, όπως είπε, η χώρα του δίνει από το 1984 μόνη της τον αγώνα κατά των Κούρδων αυτονομιστών.
«Δεν περιμένουμε πλέον λόγια αλλά πράξεις είπε και επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας ότι εξελίξεις στο Ιράκ επηρεάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους στη Σχολή Πολέμου, ο στρατηγός Μπάσμπουγ ανέφερε ότι οι Κούρδοι απέκτησαν στο βόρειο Ιράκ για πρώτη φορά στην Ιστορία τόση πολιτική, νομική, στρατιωτική και ψυχολογική ισχύ. Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, «επηρεάζει το αίσθημα του ανήκειν» ενός τμήματος των Τούρκων πολιτών, υπονοώντας τους Κούρδους της Τουρκίας που σε σημαντικό ποσοστό βλέπουν πλέον την αυτόνομη κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ ως εθνικό τους κέντρο στην περιοχή.

Ο στρατηγός Μπάσμουγ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο Ιράκ διαρκείς ειρήνη εάν αυτή δεν έχει τη στήριξη της Αγκυρας και χαρακτήρισε «θανάσιμη απειλή» για τη χώρα του την παρουσία των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Τέλος, έψεξε εμμέσως το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας επειδή ζητεί λύση του Κουρδικού με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μέτρα, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία. Ο στρατηγός Μπάσμπουγ κατηγόρησε όσους απορρίπτουν τα στρατιωτικά μέσα και προτείνουν πολιτική λύση του Κουρδικού ότι εκφράζουν θέσεις του ΡΚΚ.

Εν τω μεταξύ κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε από την τουκρική πλευρά της μεθορίου κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχή Μπάρζαν, κοντά στην πρωτεύουσα Αρμπίλ, και σε περιοχές έξω από την πόλη Ντοχούκ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου