ΤΟΠΙΚΑ

Ναι στις κορύνες, λέει η ΝΑΜ

ναι-στις-κορύνες-λέει-η-ναμ-851206

Θέση υπέρ των κορυνών –μέτρο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Γρ. Λαμπράκη, που κυριάρχησε χθες στην τοπική επικαιρότητα- πήρε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.

Έμμεσα «ναι» στο συγκεκριμένο μέτρο του δήμου Βόλου είπε η νομαρχιακή αρχή με δήλωση του αρμόδιου αντινομάρχη για θέματα Μεταφορών Ν. Ντίτορα.
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας θεωρεί αναγκαία τη θεσμοθέτηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα», δήλωσε.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανέφερε ο κ. Ντίτορας και πρόσθεσε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας και η παράνομη στάθμευση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα.
Παρέθεσε δε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ρύποι οι οποίοι οφείλονται στην παράνομη στάση και στάθμευση είναι: μονοξείδιο του άνθρακα (CO), πτητικές οργανικές ενώσεις-πρόδρομοι του όζοντος στην ατμόσφαιρα (VOC), οξείδια του αζώτου (NOx), αιωρούμενα σωματίδια (PM10).
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα, αναφέρονται και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει ως σκοπό την καταπολέμηση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Επισημαίνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας θεωρεί αναγκαία την θεσμοθέτηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο αρμόδιος αντινομάρχης επισήμανε:
«Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν στην αποθάρρυνση της χρήσης των ΙΧ και την ενίσχυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών.
Ταυτόχρονα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου του περιφερειακού δρόμου του Βόλου, ο οποίος θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στην ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση προστασίας της ατμόσφαιρας, όπως συμπλήρωσε, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται κυρίως σε εθνικό επίπεδο, βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και προγράμματος.
«Εν τούτοις και σε τοπικό επίπεδο σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος των τοπικών φορέων στη διαμόρφωση προτύπου συμπεριφοράς των πολιτών, προκειμένου ο τρόπος άσκησης του κάθε είδους δραστηριοτήτων τους να σέβεται το περιβάλλον.
Ειδικά για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε τοπικό επίπεδο μπορεί να εστιάσει στα θέματα κυρίως της κυκλοφορίας και της κεντρικής θέρμανσης», κατέληξε ο κ. Ντίτορας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου