ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ρήγας εμπνέει τους φοιτητές της ΑΣΚΤ

ο-ρήγας-εμπνέει-τους-φοιτητές-της-ασκτ-851206

Πολλές ενδιαφέρουσες παράμετροι συνθέτουν το Ε’ Διεθνές Συνέδριο Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας που θα διεξαχθεί στο διάστημα από 4 έως 7 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, με επίκεντρο τους τομείς “Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία”. Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η συμμετοχή φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, οι οποίοι θα αντλήσουν έμπνευση από το Συνέδριο και τις εισηγήσεις, προκειμένου να αποτυπώσουν εν συνεχεία, δια της γλυπτικής ή της ζωγραφικής οδού, τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Τα έργα που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 250 χρόνων από την γέννηση του Ρήγα, θα κοσμήσουν το υπό ίδρυση Μουσείο του Ρήγα στη γενέτειρά του. Προηγουμένως όμως θα παρουσιασθούν σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί, τιμής ένεκεν, στον χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγας Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος υπογραμμίζει στο σημείο αυτό τον “ενθουσιασμό με τον οποίο δέχτηκε η Πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας την πρόταση συμμετοχής στο έτος Ρήγα” για να προσθέσει ότι “στο Μουσείο του Ρήγα που δημιουργείται στην γενέτειρά του, το Βελεστίνο, θα εκτίθενται τόσο τα πρωτόλεια όσο και τα τελικά έργα, ζωγραφικά και γλυπτά, των φοιτητών της ΑΣΚΤ, που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του φετινού διεθνούς συνεδρίου”.
Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση ανήκει στην εξαιρετικά δραστήρια Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με συνδιοργανωτές την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Φερών και την Νομαρχία Μαγνησίας. Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου, που συμπίπτει, όπως προαναφέρθηκε, με την επέτειο των 250 χρόνων από την γέννηση του επαναστάτη και οραματιστή μιας δημοκρατικής πολιτείας στο Βαλκανικό χώρο, του Ρήγα Βελεστινλή, η Επιστημονική Εταιρεία διοργανώνει έκθεση βιβλίων, περιοδικών κ α., που συνοδεύονται από σχετικό κατάλογο, δείγμα μιας βιβλιογραφίας για τον Ρήγα. Κατ αυτό τον τρόπο οι σύνεδροι και όσοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου, θα έρθουν σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος των μελετών που έχουν δημοσιευτεί για τον Ρήγα κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων.
Τα 65 εκτιθέμενα προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, παρουσιάζονται, όπως και στον κατάλογο της έκθεσης, κατά χρονολογική σειρά. Παράλληλα έχουν καταχωρισθεί σε τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνουν τα εξής: στην πρώτη παρουσιάζονται οι τρεις μέχρι σήμερα εκδόσεις των Απάντων έργων του Ρήγα. Στην δεύτερη ενότητα εκτίθενται τα αντίτυπα των Επαναστατικών του Ρήγα στις δέκα γλώσσες που μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί. Στην τρίτη και πολυπληθέστερη ενότητα περιέχονται χειρόγραφα, μελέτες και βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Ρήγα και στην τέταρτη εκτίθενται η γενικότερη παρουσία του Ρήγα σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κ α. που συνθέτουν το έργο και την προσφορά μιας κορυφαίας προσωπικότητας, που έδωσε το στίγμα του ελληνικού διαφωτισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου