ΤΟΠΙΚΑ

Eκλογική καθίζηση απέναντι σε μία ανίκανη Κυβέρνηση…

eκλογική-καθίζηση-απέναντι-σε-μία-ανίκ-851206

“Δεν πείσαμε, γιατί δεν είχαμε σαφήνεια στόχων και πολιτικού προσανατολισμού” λέει ευθέως η αναπληρώτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Γίτση στη σημερινή της συνέντευξη στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ”.
Η κ. Γίτση, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, παραδέχεται ότι η ήττα ήταν οδυνηρή και την αποδίδει σε αδυναμίες και αστοχίες του ΠΑΣΟΚ. “Την ώρα που η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή της να διαφυλάξει ζωές και περιουσίες των κατοίκων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, εμείς τους προσφέραμε σωσίβιο με την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά και της κ. Πατουλίδου, επισημαίνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η αναπληρώτρια του ΠΑΣΟΚ.
Τηρώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην “κούρσα της διαδοχής” η κ. Μαρία Γίτση εκτιμά ότι “στήριξη σε πρόσωπα ακόμα και σήμερα είναι πρόωρη”.

-Κυρία Γίτση, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πραγματικά ανέλπιστο. Οι περισσότεροι μιλούν για οδυνηρή ήττα. Πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ κάτω από 40%;
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου ήταν μία οδυνηρή έκπληξη για όλους μας. Οδυνηρή γιατί ενώ ήμασταν αντιπολίτευση και θα περιμέναμε αύξηση των ποσοστών μας σε σχέση με το 2004, υποστήκαμε καθίζηση στα ποσοστά μας κατά 2,5 μονάδες και έκπληξη, γιατί το παραπάνω αποτέλεσμα το υποστήκαμε απέναντι σε μία Κυβέρνηση προκλητικά ανίκανη, ασυντόνιστη, αναποτελεσματιική και άκρως συντηρητική, που εποφθαλμιά τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και σαφώς ταγμένη υπέρ του κεφαλαίου και των μεγάλων συμφερόντων.
Βλέποντας τα πράγματα σήμερα με πιο ψύχραιμη ματιά, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια -και δεν εννοώ μόνο τα χρόνια που είμαστε αντιπολίτευση- δεν δώσαμε πειστικές απαντήσεις στους πολίτες για μία σειρά ζητήματα όπως παιδεία, κράτος πρόνοιας, ασφαλιστικό και οικονομία και μάλιστα πολλές φορές παλινδρομούσαμε στις θέσεις μας. Δεν πείσαμε, γιατί δεν είχαμε σαφήνεια στόχων και πολιτικού προσανατολισμού.

-Λένε πολλοί ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το κλίμα στους πολίτες “προετοίμαζε” το έδαφος από καιρό. Τελικά η αισιοδοξία που εκφράζατε όλοι προεκλογικά ήταν πραγματική ή μόνο και μόνο για να τονωθεί το ηθικό των ψηφοφόρων σας;
Οπως προανέφερα, για μας ήταν μια οδυνηρή έκπληξη και καθόλου αναμενόμενη. Το κλίμα στο χώρο μας ήταν παρόμοιο με τις εκλογές του 2000 και θεωρούσαμε ότι τα δύο κόμματα θα έδιναν την μάχη με οριακές αποκλίσεις και με πολύ μικρή διαφορά. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές είχαμε απώλειες από δικές μας αδυναμίες και αστοχίες. Την ώρα που η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή της να διαφυλάξει ζωές και περιουσίες των κατοίκων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Εμείς τους προσφέραμε σωσίβιο με την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά και της κ. Πατουλίδου. Ένα ζήτημα που δεν είχε πολιτική ουσία και επικοινωνιακά ήταν ατυχέστατο.

-Η επόμενη μέρα είναι εξίσου πολύ δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ. Βιάστηκε τελικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δηλώσει παρών ή ο Γιώργος Παπανδρέου… καθυστέρησε να αναγνωρίσει την “ήττα” του;
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, ενώ τις εκλογές τις κέρδισε η Ν.Δ., μία εβδομάδα τώρα το ΠΑΣΟΚ μονοπωλεί την επικαιρότητα και θέλω να πιστεύω όχι από διάθεση κουτσομπολιού, αλλά επειδή η κοινωνία και οι πολίτες περίμεναν από το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου να δώσει το πολιτικό στίγμα και να προτείνει τις πολιτικές που περιμένουν και από το νέο πρόεδρο να δεσμευθεί για την υλοποίησή τους.
Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οι ενέργειες και του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ήταν οι επιτυχέστερες με την έννοια ότι, πέρα από την ευθύνη για την ήττα που ανέλαβε ο πρόεδρος, όλα τα άλλα θα μπορούσαν να διατυπωθούν στα ανώτερα κομματικά μας όργανα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Ανήκουμε σε ένα προοδευτικό κόμμα με όργανα και διαδικασίες βαθιά δημοκρατικές και όχι σε μία τηλεοπτική δημοκρατία.

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να επιβάλλει “σιωπητήριο” σε όσους θέλησαν να

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου