ΤΟΠΙΚΑ

Εξι νεκροί και 38 τραυματίες

εξι-νεκροί-και-38-τραυματίες-156399
Εξι νεκροί, τέσσερις σοβαρά και 34 ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός 34 τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν έξι θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι οκτώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011), τρία σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι επτά) και 25 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 21).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 44 παθόντες (έναντι 54 το 2011).
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η έλλειψη της δέουσας προσοχής, η απόσπαση προσοχής του οδηγού κατά την οδήγηση και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος.
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 30.887 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.388 παραβάσεις: 1.460 για υπερβολική ταχύτητα, 163 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, 233 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού, 147 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 251 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 26 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 87 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 21 για φθαρμένα ελαστικά.

Ετήσια έκθεση
της Τροχαίας Βόλου
Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή μαθητών, αστυνομικών και εκπροσώπων φορέων εγκαινιάστηκε χθες το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας η ετήσια έκθεση της Τροχαίας Βόλου, με θέμα «Αγαπάμε τη ζωή, προσέχουμε πώς οδηγούμε».
Με σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και φωτογραφίες από ατυχήματα, καθώς και στολές αστυνομικών, οι οποίες εκτίθενται στο χώρο, οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τα θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ Νίκο Ηλιού, στην εποχή της κρίσης, η κίνηση των οχημάτων έχει μειωθεί, ωστόσο οι οδηγοί κινούνται με μεγαλύτερη επιθετικότητα. Οι νεκροί στην άσφαλτο ισοδυναμούν με πόλεμο, σημείωσε ο καθηγητής.
Ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βόλου Κώστας Λαγός, αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι στόχο έχει να συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αγωγή κυρίως των νέων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου