ΤΟΠΙΚΑ

Εσπασε αυγά για το Καρτάλειο…

εσπασε-αυγά-για-το-καρτάλειο-851206

Σε δημόσιο διάλογο, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία περίπου, άνοιξε το ακανθώδες και πονεμένο θέμα του Καρτάλειου Διδακτηρίου η νομαρχιακή αρχή.
Η «καυτή πατάτα» του Καρτάλειου και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των… διεκδικητών του κτιρίου αποτέλεσε θέμα συζήτησης του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας προχθές.
Κατά πλειοψηφία –θετική ήταν η ψήφος του νομαρχιακού συμβούλου και διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Αλεξογιάννη, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την παράταξή του- το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε τη μεταφορά του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου στο πρώην κτίριο του Μουσικού Σχολείου, στη Ν. Ιωνία. Λύση προσωρινή, όπως επισημάνθηκε, για την εύρυθμη λειτουργία των συστεγαζόμενων σήμερα σχολικών μονάδων, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι άμεσα κινούνται οι διαδικασίες για λύση που θα δώσει οριστικά τέλος στο πρόβλημα.
Οι διαφωνούντες με την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν αποκλείεται να κινηθούν μέσω της δικαστικής οδού, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα ακολουθήσουν τον… κλασσικό πλέον τρόπο διαμαρτυρίας τους, την κατάληψη του σχολείου, με ό,τι αρνητικά συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Με σαφήνεια, τεκμηριωμένα και αναλυτικά, η αντινομάρχης Παιδείας Νατάσσα Οικονόμου εξήγησε στην εισήγησή της ένα προς ένα τα σημεία του σκεπτικού της απόφασης και τους λόγους για τους οποίους το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου πρέπει να μεταφερθεί στο πρώην κτίριο του Μουσικού Σχολείου.
«Χρέος μας είναι να πάρουμε θέση, να μην εθελοτυφλούμε και να υπεκφεύγουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, χωρίς προκαταλήψεις και ψευτοδιλήμματα και μόνο γνώμονα την λειτουργία των σχολείων, το όφελος των μαθητών», είπε η κ. Οικονόμου και εξήγησε ότι η νομαρχιακή αρχή επέλεξε τη διαδικασία της ανοιχτής συζήτησης, παρά το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες νομάρχη.
Η απόφαση, είπε, είναι δύσκολη και δεν μπορεί να ευχαριστεί και τις δύο πλευρές -1ο ΕΠΑΛ και 5ο Γυμνάσιο Βόλου- ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση που «μοίρασε» το Επαγγελματικό Λύκειο σε δύο κτίρια: μισά μαθήματα στο Καρτάλειο και μισά στο Αποστόλου.
Για γενναία απόφαση της κ. Οικονόμου να ανοίξει δημόσια το θέμα σε διάλογο και διαβούλευση μίλησε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και συνεχάρη την αντινομάρχη για την πρωτοβουλία της.
«Δεν εκλεγήκαμε για να συντηρούμε προβλήματα, αλλά για να τα λύνουμε. Δεν αναλάβαμε τα ηνία της Νομαρχίας για να «κάτσουμε στα αυγά μας», αλλά για να «σπάσουμε αυγά». Κάποιοι δεν τόλμησαν. Εμείς, όμως, δεν διστάζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν ισορροπούμε. Αν είναι να βαφτίζουμε σοφία την αδράνεια και σύνεση την αναβλητικότητα, δεν θα πάρουμε…», εμφανίστηκε έντονα επικριτικός ο κ. Παπατόλιας και επισήμανε ότι μοιραία κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των γενναίων αποφάσεων.
«Εμείς τολμήσαμε», πρόσθεσε. «Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που επί χρόνια διστάζουν» και ανέλαβε τη δέσμευση ότι από κοινού με τον κ. Πρίντζο θα αναζητηθεί λύση αγοράς ή απαλλοτρίωσης οικοπέδου για την οριστική λύση του προβλήματος.
Το κλίμα οξύτητας και αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο σχολείων, οι οποίες φτάνουν σε σημείο «έκρηξης» περιέγραψε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Κατσιαβριάς, ο οποίος μίλησε για απόφαση-αιφνιδιασμό.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 1ου ΕΠΑΛ Μαρία Δροσίλια υποστήριξε ότι οι γονείς είναι θορυβημένοι από την απόφαση μεταφοράς του σχολείου, καθώς και για το «ότι τα παιδιά θα ζητήσουν μηχανάκια για τη μετακίνησή τους» και μετέφερε το «συναισθηματικό δέσιμο» με το διδακτήριο, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.
«Ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά μας και για να μπορούν να βιώσουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 5ου Γυμνασίου Φιλ. Κωνσταντινίδης και με αιχμές ανέφερε ότι δεν εκπροσωπεί έναν σύλλογο-«σφραγίδα» και κάλεσε όσους δημιουργούν σήμερα το πρόβλημα να «ξεσκεπαστούν».
Την απόφαση που έχει λάβει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου να λειτουργήσει σε πρωινή βάρδια μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατέθεσε στο συμβούλιο ο γεν. γραμματέας της Ένωσης Αλ. Αρβανιτάκης, ενώ επέκρινε όσους τα τελευταία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου