ΤΟΠΙΚΑ

Eίναι άφαντοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος…

eίναι-άφαντοι-οι-επιθεωρητές-περιβάλλ-851206

Τα καταγραφικά συστήματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας δεν κατέγραψαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια προχθές το μεσημέρι, όταν νέο «σύννεφο σκόνης» κάλυψε τις γύρω από την τσιμεντοβιομηχανία περιοχές.

Το νέο «ντουμάνι» από την τσιμεντοβιομηχανία οφείλεται σε βλάβη που προκλήθηκε στον περιστροφικό κλίβανο 5, όπως ενημερώθηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που έσπευσε προχθές στη βιομηχανία, αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για τη σκόνη που έπνιξε την περιοχή.
Η βλάβη στον ΠΚ5, πρόκειται για μικρής δυναμικότητας περιστροφικό κλίβανο, οδήγησε σε δίωρη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ τα υλικά παραγωγής που ήταν στο μύλο αλέσεως διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μόλις ο περιστροφικός κλίβανος τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Στη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου το κλιμάκιο των υπαλλήλων ζήτησε τα στοιχεία που είχαν καταγράψει τα συστήματα ελέγχου της τσιμεντοβιομηχανίας σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Από τα καταγραφικά συστήματα της ΑΓΕΤ, αλλά και από τα στοιχεία του Σταθμού Μέτρησης της Νομαρχίας, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα που διήρκησε το «ντουμάνι» δεν υπήρξαν υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, ενημέρωσε χθες ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας.
Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι οι μετρήσεις έδειξαν ότι η συγκέντρωση των PM10 δεν ξεπέρασε τα 40mg/m3 με όριο τα 50mg/m3. Υπερβάσεις αντίθετα καταγράφτηκαν αρκετές ώρες αργότερα από το συμβάν και συγκεκριμένα στις 10 μ.μ. (50 mg/m3), στις 11 μ.μ. (54 mg/m3), αλλά και τα μεσάνυκτα (51 mg/m3), γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή φοράς των ανέμων.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης για θέματα Περιβάλλοντος κάλεσε στο μεταξύ την εταιρία της ΑΓΕΤ να φροντίσει και να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της, ώστε να σταματήσουν οι συχνές πλέον βλάβες που δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Ερωτηθείς για επιβολή προστίμων, ο κ. Ντίτορας απάντησε ότι το «ζητούμενο είναι να μπει τάξη στην κατάσταση». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί για άλλη μια φορά στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι είναι… άφαντοι από τη Μαγνησία για ελέγχους σε βιομηχανίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου